Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sojino mlijeko: biljna alternativa mlijeku

Kod sojina mlijeka riječ je o napitku koji se proizvodi od biljke soje, odakle i potječe njegov naziv. Sastojci su, osim toga, isključivo biljna podrijetla, što sojino mlijeko čini posebno popularnim u području veganske prehrane.

Dobro je znati

Sojino mlijeko ima ova posebna svojstva

Svježe sojino mlijeko u detaljnom prikazu

Sojino mlijeko – koje se često naziva i napitak od soje – u pogledu pojedinih hranjivih tvari zbilja jest usporedivo s kravljim mlijekom. Ono sadrži slične količine kalorija, masti i proteina. Međutim, za razliku od kravljeg mlijeka, sojino mlijeko sadrži i nezasićene masne kiseline, koje ljudsko tijelo ne može samostalno proizvesti. One su ključne za zdravu prehranu, ali su i teže probavljive od životinjskih masti. Za razliku od kravljeg mlijeka, sojino mlijeko sadrži samo male količine kalcija, zbog čega mu se on danas dodaje.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sojino mlijeko?

Sojino mlijeko, baš kao i tofu, izvorno potječe iz Kine, gdje je navodno poznato i upotrebljavano već 2000 godina. U zapadni dio svijeta sojino je mlijeko dospjelo tek prije nekoliko godina, što je dodatno potaknuto sve većom popularnošću veganske prehrane. Međutim, u usporedbi s kravljim mlijekom, sojino je mlijeko u zapadnim državama i dalje nišni proizvod.


Sezona

Kada je sezona sojina mlijeka?

Za biljku soje potrebni su toplina i Sunčevo svjetlo. Stoga se ona ne može uzgajati posvuda. Tlo potrebno za to sadrži humus, rahlo je i duboko. Sjetva se može provesti tek kada temperatura iznosi najmanje 12 Celzijevih stupnjeva. Tri mjeseca nakon sjetve mogu se ubrati zrna soje. Soja se uzgaja diljem svijeta, zbog čega su proizvodi od soje dostupni tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati sojino mlijeko i kako se treba čuvati?

Svježe sojino mlijeko u detaljnom prikazu

Od sojina mlijeka mogu se proizvesti deserti i napitci ili se ono može piti čisto. Sojino mlijeko nalik je kravljem mlijeku, stoga se ono može upotrebljavati na slične načine, na primjer, za pečenje. Sojino mlijeko upotrebljava se poglavito u okviru vegetarijanske i veganske prehrane te se često pojavljuje u odgovarajućim proizvodima.

Posebno u azijskoj kuhinji, na primjer, kineskoj i japanskoj, postoje brojni recepti u kojima se spominje sojino mlijeko. Kada se sojino mlijeko otvori, treba se čuvati na tamnom i hladnom mjestu.


Recepti

Što možeš pripremiti od sojina mlijeka


Sastojci

Ovo se nalazi u sojinu mlijeku

Sojino mlijeko sadrži slične količine kalorija, masti i proteina poput kravljeg mlijeka.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 53 kcal

Ugljikohidrati: 5,8 g

Bjelančevine: 3,5 g

Masti: 1,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 26 µg

Vitamin B1: 0,12 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 3 mg

Željezo: 0,8 mg

Kalij: 191 mg

Magnezij: 28 mg

Natrij: 3 mg