Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bavaria Blu: pikantna plava plijesan

Iza naziva „Bavaria Blu(e)” s jedne se strane krije bavarski sir od plemenite plave plijesni, a s druge mali cvijet zvončića. Međutim, ovdje će biti riječi o siru. On se odlikuje pikantnim i krepkim okusom te kremastom konzistencijom.

Dobro je znati

Sir Bavaria Blu ima ova posebna svojstva

Sir Bavaria Blu u detaljnom prikazu

Bavaria Blu je meki sir, u kojem je kamamber objedinjen s plavom plijesni. To se postiže tretiranjem dvjema kulturama plemenitih gljivica. Uslijed toga dobiva gustu koricu od bijele plijesni iz kulture „Penicillium camemberti”, a u unutrašnjosti plavi mramorni uzorak. Pojam „plijesan” u ovomu kontekstu nije negativno konotiran, već je doslovno riječ o „plemenitoj” plijesni. Plemenita plijesan sastoji se od posebno uzgojenih kultura, koje oplemenjuju proizvod i povećavaju njegovu vrijednost.

Ovako nastaje plemenita plijesan

Zanimljivo je kako se plemenita plijesan stvara: to se većinom događa na štrucama kruha. Nakon što kruh u cijelosti bude prožet plijesni, suši se, sitno melje i pretvara u tekuće stanje. Ova masa plijesni s plavim ili pak zelenkastim odsjajem štrcaljkom se ubrizgava u još nedozreli sir. Neotrovne kulture zatim prožimaju sir u obliku žilica te se međusobno isprepliću. Pojedine sorte probadaju se (pikiraju) tijekom toga procesa dugačkim, debelim iglama kako bi veća količina kisika prodrla u unutrašnjost te tako potaknula daljnje razmnožavanje gljivica.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir Bavaria Blu?

Ovaj je proizvod uveden na tržište 1972. godine. Od tada je popularnost sira Bavaria Blu neprestano rasla. Njegovom se tajnom smatraju tradicionalne recepture i sirarski zanat te posebno ukusno mlijeko iz bavarskog alpskog i predalpskog područja. On je u maloprodaji dostupan u zapakiranom ili nezapakiranom obliku. U međuvremenu se proširio diljem svijeta.


Sezona

Kada je sezona sira Bavaria Blu?

Sir Bavaria Blu dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati sir Bavaria Blu i kako se treba čuvati?

Sir Bavaria Blu u detaljnom prikazu

Postoji vrsta sira Bavaria Blu za svaki okus, od iznimno blagog do intenzivno krepkog. Sve sorte mogu se konzumirati samostalno, no ukusne su i kao klasičan nadjev na kruhu. Sir Bavaria Blu obogatit će svaku platu sira te se može poslužiti kao aperitiv ili pak kao desert. Čak se može primjenjivati i za kuhanje, na primjer, kao nadjev mesnim jelima. Ovaj će sir i juhama ili umacima podariti krajnje posebnu notu.

Ovako se treba čuvati sir Bavaria Blu

Bez obzira na to kako ga se želi konzumirati, kod kuće bi se uvijek morao čuvati u hladnjaku. Nakon otvaranja moći će se čuvati dobrih tjedan dana. U pogledu čuvanja važno je uzeti u obzir da se sir s plijesni uvijek čuva odvojeno od drugih vrsta sireva jer spore plijesni mogu prijeći na njih. U tomu bi se slučaju dobra plijesan pretvorila u lošu. Nekoliko minuta prije konzumacije potrebno je izvaditi sir iz hladnjaka kako bi mogao u cijelosti razviti svoj okus.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru Bavaria Blu

Sir Bavaria Blu odlikuje se iznimnom gustoćom hranjivih tvari. Bogat je kalcijem, ima velik udio bjelančevina te sadrži vitamine, mineralne tvari i elemente u tragovima.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 413 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 13,2 g

Masti: 40 g

Vitamini

 

Vitamin A: 440 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,35 mg

Vitamin B6: 0,15 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 360 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 18 mg

Natrij: 700 mg