Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sir Raclette: ukusan i intenzivan

Sir Raclette u međuvremenu nije specijalitet samo u Švicarskoj i Francuskoj, već dobiva na popularnosti u sve većem broju država. Ovaj sir, koji se većinom proizvodi od kravljeg mlijeka, može se kupiti zapakiran, zbog čega ništa ne stoji na putu uživanja u siru Raclette s obitelji ili prijateljima.

Dobro je znati

Sir Raclette ima ova posebna svojstva

Svježi sir Raclette u detaljnom prikazu

Ovisno o području podrijetla i vrsti, sir Raclette proizvodi se od sirovog mlijeka ili pasteriziranog kravljeg mlijeka. Danas su rasprostranjene sorte vališki Raclette („Raclette du Valais”), švicarski sir Raclette („Raclette Suisse”) i francuski „Raclette de Savoie”.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir Raclette?

Prema legendi je Léon, vališki vinar, jedne hladne zime držao pola kotača sira iznad vatre te s užitkom jeo gornji sloj, koji se topio. To je navodno trenutak rođenja sira Raclette, tipičnoga vališkog specijaliteta.

Međutim, postoje dokazi da je vališki sir postojao još u 4. stoljeću prije Krista te da je bio poznat još iz razdoblja Rimljana. Između 14. i 19. stoljeća taj se sir čak upotrebljavao kao platežno sredstvo i već se tada izvozio. Još se i danas proizvodi u skladu s receptima iz davnina. Službeni naziv „Raclette” ovaj je sir dobio tek 1874. godine. Naziv dolazi od francuske riječi „raclet”, što u slobodnom prijevodu znači „struganje”. Naime, sir se nakon topljenja struže sa štruce.


Sezona

Kada je sezona sira Raclette?

U Švicarskoj, kao i u drugim dijelovima Europe, sir Raclette posebno se rado jede zimi jer ovaj vrući sir, u kombinaciji s krumpirom, tijekom hladnih dana grije iznutra i osigurava osjećaj sitosti. U Njemačkoj se sir Raclette posebno rado jede tijekom blagdanskog razdoblja, za Božić i Silvestrovo, i to u svečanom i obiteljskom krugu.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati sir Raclette i kako se treba čuvati?

Svježi sir Raclette u detaljnom prikazu

Tradicionalno je sir Raclette jelo za dugačke zimske večeri, tijekom kojih se pola kotača sira sa zarezanim sirom peče iznad vatre, sve dok se sir ne počne topiti te dok se njegov gornji sloj, na kojem se stvorila tanka korica, može sastrugati na tanjur kruhom ili krumpirom. Uz to se poslužuju slatko-kiselo ukiseljeno povrće i gljive. Ovo jelo, koje je posebno popularno u Švicarskoj i na francuskim Alpama, danas je omiljeno i u drugim državama.

Ovako funkcionira sir Raclette

Budući da je često vrlo teško cijeli sir peći iznad otvorene vatre, sir koji je već narezan na listiće prži se s ukiseljenim sastojcima u tavicama, koje se u napravi za pečenje postavljaju na sredinu stola. Kuhani krumpir ili komadi kruha pri tome se najprije polažu u donju tavicu, preko toga se raspodjeljuju ukiseljeni sastojci, a kao posljednje se prekrivaju sirom Raclette i prže u željeznoj tavi za Raclette. Sir Raclette treba se čuvati u hladnjaku. Ondje se može čuvati nekoliko tjedana.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru Raclette

Sir Raclette proizvod je od kravljeg mlijeka s visokim udjelom masti. Kako bi se osigurala lakša probava, uz njega bi se morale poslužiti namirnice bogate dijetalnim vlaknima, kao što su kruh, kuhani krumpir i povrće. Osim toga, tijekom tradicionalne konzumacije sira Raclette uvečer potrebno je učiniti stanke kako bi se dodatno olakšala probava.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 343 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 22,7 g

Masti: 28 g

Vitamini

 

Vitamin A: 310 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 750 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 34 mg

Natrij: 600 mg