Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Meki sir: kremasti užitak

Ljubitelji sira mogu birati između brojnih različitih sorti. Pri tome se takozvani „meki sir” poglavito ističe svojom posebno kremastom teksturom. Njegove arome variraju od blage i nježne sve do intenzivne i pikantne. Ukusan je uz dodatak kruha ili bez njega.

Dobro je znati

Meki sir ima ova posebna svojstva

Meki sir mora sadržavati više od 67 posto vode da bi se deklarirao kao takav. Međutim, ovaj udio vode također je potreban za održavanje kremaste konzistencije, koja ga i čini toliko posebnim. Svoju meku konzistenciju i podatnost meki sir dobiva dozrijevanjem. Čvrsta jezgra, koja ostaje očuvana, samo se postupno gubi. Tipične su sorte mekog sira kamamber, sir Brie ili pak sorte s plemenitom plijesni poput gorgonzole. Više o ukusnom nadjevu za kruh saznajte na sljedećim stranicama.


Podrijetlo i sezona

Odakle izvorno potječe meki sir i kada mu je sezona?

Svježi meki sir u detaljnom prikazu

Proizvodnja sira već je stoljećima nepromijenjena i može se provoditi tijekom cijele godine. Na početku se nalazi mlijeko. Njemu se dodaju bakterije mliječne kiseline i sirilo. Ono se zagrijava pri temperaturi od 27 do 32 Celzijeva stupnja. Ovaj se postupak naziva „zgrušavanje”. Zatim slijede odrezivanje lomova, odvajanje sirutke, davanje oblika i postupak dozrijevanja. On traje, ovisno o sorti, od nekoliko dana sve do osam tjedana.

Ovako nastaje korica na siru

Razmazana i vlažna, crveno-smeđa do žućkasta korica nastaje tretiranjem sredstvom za razmazivanje od posebne bakterijske kulture. Pojedine sorte dodatno se obrađuju beta karotenom, kako bi ta boja bila još intenzivnija. Zatvoreni, bijeli sloj plijesni kod pojedinih se sireva tvori i površinom s crvenom tvari za razmazivanje. Nekoć je meki sir s vanjskom plijesni imao plavkast ili blago zelen pokrov od plijesni, a tek je danas on poprimio svoju bijelu boju. Intenzivno bijeli sloj plijesni postiže se vanjskom plijesni naziva „Penicillium candidum” na štrucama sira.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati meki sir?

Svježi meki sir u detaljnom prikazu

Ljubitelji sira mogu u mekom siru uživati samostalno ili kao nadjev na kruhu. On izvrsno pristaje bagetu, a bit će i vrlo ukusan za fondue od sira. Ovisno o sorti, meki sir može se čuvati oko dva tjedna. Za razliku od toga, meki sir od sirova mlijeka trebao bi se čuvati samo tjedan dana. Po mogućnosti bi se meki sir trebao čuvati u originalnom pakiranju. Alternativno se može položiti i u limenku obloženu kuhinjskim papirom. Dodatna je opcija i folija za očuvanje svježine s rupicama. Čuvanje se u pravilu provodi u hladnjaku. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da se meki sir ne čuva u neposrednoj blizini drugih sorti sira jer bi se plijesan inače mogla početi širiti.