Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kamamber: sir od sirova mlijeka

Kamamber je meki sir s bijelom plijesni iz Francuske. Car Napoleon III. u 19. stoljeću zapovjedio je da se kamamber uvrsti na jelovnik carskog dvora. Time je kremasti i čvrsti sir od sirova mlijeka krenuo na osvajački put koji se više nije mogao zaustaviti.

Dobro je znati

Kamamber ima ova posebna svojstva

Kamamber u detaljnom prikazu

Kod kamambera riječ je o mekom siru, koji ima jedinstven okus te je stoga posebno omiljen. Originalni kamamber u pravilu se proizvodi od sirova mlijeka, pri čemu proces proizvodnje traje otprilike tri tjedna.

Kada je kamamber spreman za jelo, u pravilu je okrugao i prevučen slojem bijele plijesni. Unutrašnjost kamambera je, ovisno o stupnju zrelosti, bijele ili žute boje. Postoje brojne različite vrste kamambera, koje se mogu razlikovati po okusu, stupnju zrelosti i veličini.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kamamber?

Kamamber izvorno potječe iz Francuske, odnosno iz Normandije. Naziv duguje istoimenom mjestu, u kojemu ga je krajem 18. stoljeća seljanka Marie Fointane Harel prvi put stvorila. Pri tome je modificirala još puno stariji recept za sir, a u svojem je naumu bila iznimno uspješna. Čak je i car Napoleon III. navodno volio kamamber te ga je posluživao svojim raznim državnim uzvanicima. Sir Camembert de Normandie teži oko 250 grama, ima okrugao, rjeđe četvrtast oblik te blago pikantan, no svejedno blag i orašast okus. Nalikuje siru Brie, no nije jednako masan poput njega. Naziv „kamamber” nije zaštićen, zbog čega ova vrsta sira već odavno nije regionalni proizvod. U međuvremenu se proizvodi u brojnim državama, a ovisno o mjestu proizvodnje razlikuje se i po okusu.


Sezona

Kada je sezona kamambera?

Kamamber je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati kamamber i kako se treba čuvati?

Kamamber u detaljnom prikazu

Meki sir ima iznimno dobar okus kao nadjev koji se može mazati na kriški kruha ili pak na žemljici. Osim toga, vrlo se dobro može panirati, pržiti, peći ili pržiti u dubokom ulju, a idealan je i za prepečenje nabujaka. Čak se i jelo „Obadzde”, koje je iznimno cijenjeno i popularno u Bavarskoj, proizvodi primjenom kamambera.

Ovako se treba čuvati kamamber

Poput svih mekih sireva, i kamamber je najbolje čuvati u limenci na kuhinjskom papiru ili u originalnom pakiranju. Morao bi se čuvati u hladnjaku, no nipošto se ne bi smio zamrznuti jer se time prekida željeni proces dozrijevanja, a sir gubi svoj okus.

Sir se pola sata prije konzumacije mora izvaditi iz hladnjaka kako bi se njegova aroma mogla razviti. Unutrašnjost vrlo starog kamambera postaje suha. Kod pokvarenog kamambera suši se kora, a u unutrašnjosti nastaje reski okus nalik amonijaku. 


Sastojci

Ovo se nalazi u kamamberu

Kamamber je bogat fosforom i kalcijem te proteinima, koji su važni za zube i kosti. Mikroorganizmi sadržani u kamamberu imaju probiotički učinak, što znači da pospješuju zdravlje crijeva. Kamamber je vrlo zdrav, ne sadrži previše masti te gotovo nikakve ugljikohidrate, zbog čega je dobar za liniju. Međutim, kamamber sadrži brojne proteine te velike količine vitamina C, B2, B6, B12, D, E i K. Također, u njemu su sadržani kalcij, kalij, magnezij i željezo. U ovom se siru još nalaze cink, natrij i fosfor.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 216 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 23,5 g

Masti: 13,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 217 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,67 mg

Vitamin B6: 0,28 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 600 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 120 mg

Magnezij: 20 mg

Natrij: 680 mg