Limburger: intenzivan i pikantan okus
Limburger je mekan sir od pasteriziranog kravljeg mlijeka, no koji se može odlično rezati. Osim snažnog mirisa i ljutog okusa, karakteristična je i njegova pomalo ljepljiva crvena kora.
Sir Limburger ima ova posebna svojstva
Crvena kora, kojom se površina sira redovito tretira tijekom postupka dozrijevanja, uvelike pridonosi posebno izraženom okusu i intenzivnom mirisu ovog sira. Nakon razdoblja dozrijevanja, sir Limburger prodaje se u obliku kvadratnih prutića. Ima bež boju i crvenkasto-smeđu koricu. Zbog izgleda se katkad naziva i „sir u obliku opeke”. Njegova konzistencija donekle podsjeća na fetu jer je jednako čvrsta i rahla. Mladi sir Limburger ima još prilično blag okus. Što dulje dozrijeva, to će postati mekšim i kremastijim te će imati intenzivniji okus.
Odakle izvorno potječe sir Limburger?
Podrijetlo ovog sira seže unatrag sve do 13. stoljeća, kada su ga monasi u samostanima oko današnjeg nizozemsko-belgijskog područja Lüttich proizvodili u negdašnjoj Kneževini Limburg. Recept je 1830. godine veletrgovac sirom Carl Hirnbein donio s istraživačkih putovanja u svoju domovinu, Allgäu. U regiji Oberallgäu otvorio je prvu siranu za meke sireve, posebno za sir Limburg, na jugu Njemačke. Proizvodnja sira Limburger isprva je bila iznimno popularna. Neko je vrijeme bio toliko popularan da je njegova cijena bila temelj za izračun cijene mlijeka. Danas se sir Limburger poglavito proizvodi u Njemačkoj.
Kada je sezona sira Limburger?
Sir Limburger svježi je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati sir Limburger i kako se treba čuvati?
Limburger je idealan kao krepki nadjev na kruhu od integralne pšenice, kao i narezan na kocke u pikantnoj zelenoj salati ili pak u klasičnoj salati od sira. Korica ovog sira također je jestiva. Zbog svojih dobrih svojstava topljenja, dobro se može upotrijebiti u kombinaciji s glavnim jelima, na primjer, pri punjenju povrća kao što su tikvice ili paprika, ili narezan na listiće na jelu od svinjetine ili pilećem batku. U regiji Allgäu iznimno je popularan za pripremu tradicionalnog jela od sira, koje se naziva „Allgäuer Käsespätzle”. Budući da je intenzivan i pikantan sastojak, mogućnosti upotrebe sira Limburger u kuhinji gotovo su neograničene.
Ovako se treba čuvati sir Limburger
Ako se ne hladi, ovaj meki sir morao bi se potrošiti unutar najviše jednog dana. Međutim, čuva li se u hladnjaku, sir Limburger trajat će dobra tri tjedna. Na temelju svojeg intenzivnog mirisa uvijek bi se morao dobro zapakirati u foliju ili, još bolje, čuvati u plastičnoj kutiji. Kao i svi sirevi, najbolje ga je smjestiti u gornji pretinac ili u pretinac u vratima, gdje temperature nisu suviše niske. Ako mu je korica gnjecava, a svijetla masa skupljena, više se ne preporučuje za konzumaciju jer je time prekoračen njegov optimalan stupanj dozrijevanja.
Ovo se nalazi u siru Limburger
Ovaj sir od kravljeg mlijeka dostupan je s različitim stupnjevima masti. Nudi se u pet stupnjeva masti te sve do stupnja vrhnja. Sir Limburger s 20 posto varijanta je koja sadrži najmanje kalorija, zbog čega se može upotrebljavati za prehranu kojom se pazi na tjelesnu liniju. Sir Limburger bogat je vitaminima B, koji su nadležni kako za metabolizam masnih kiselina i aminokiselina, tako i za aktivaciju energetskih rezervi. Meki sirevi imaju posebno visok udio vode, odakle i potječe njihova mekana konzistencija. Njihov visok udio kalcija dobar je za kosti i zube.
kcal: 268 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 22,4 g
Masti: 19,7 g
Vitamin A: 380 µg
Vitamin B1: 0,05 mg
Vitamin B2: 0,35 mg
Vitamin B6: 0,09 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,6 mg
Kalcij: 534 mg
Željezo: 0,6 mg
Kalij: 128 mg
Magnezij: 21 mg
Natrij: 720 mg