Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Brie: nježno topivi meki sir

Posebno ukusan meki sir istinski je favorit među ljubiteljima sira. On u pravilu dozrijeva do četiri tjedna. To je razdoblje potrebno kako bi se razvila plemenita plijesan bjelkaste boje te tako siru Brie podarila neusporedivo kremast okus nalik vrhnju.

Dobro je znati

Sir Brie ima ova posebna svojstva

Svježi sir Brie u detaljnom prikazu

Kod sira Brie riječ je o siru mekane konzistencije, koji je nalik kamamberu, no koji se od njega razlikuje u pogledu okusa. Sir Brie proizvodi se tijekom razdoblja od oko tjedan dana, nakon čega dozrijeva dodatnih tjedan dana, a zatim se može konzumirati. Nakon tjedan dana po siru Brie prska se kultura plijesni, koja osigurava nastanak bijelog sloja na ovom mekom siru.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir Brie?

Brie je naziv francuske regije iz koje ovaj meki sir izvorno potječe. I danas velik dio sira Brie u maloprodaji dospijeva upravo iz te regije, odnosno proizvodi se u Francuskoj. A postoje dokazi o tome da se ovaj sir proizvodio već u 15. stoljeću.


Sezona

Kada je sezona sira Brie?

Ne postoji određena sezona u kojoj je sir Brie isključivo dostupan. Razlog tomu je taj što je sir Brie morao proći dugačak proces dozrijevanja kada je spreman za konzumaciju. Stoga je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati sir Brie i kako se treba čuvati?

Svježi sir Brie u detaljnom prikazu

Primjena sira Brie raznolika je jer se ovaj francuski meki sir upotrebljava u najrazličitije svrhe: tako se, na primjer, može jednostavno iskoristiti kao nadjev na kruhu. U njemu se može uživati i samostalno uz čašu vina. Kada se ukloni korica sira Brie, može se primjenjivati i u juhama i umacima jer se meki sir posebno dobro topi. Stoga se sir Brie često upotrebljava i za prepečenje. Također, ovaj omiljeni meki sir idealan je i za ukrašavanje salata.

Ovako se treba čuvati sir Brie

Sir Brie može se čuvati tijekom dugačkog razdoblja, no uvijek bi se morao čuvati na hladnom mjestu jer će se inače brže pokvariti. Za čuvanje je idealno prikladna limenka u koju se položi kuhinjski papir, kako bi sir Brie mogao ispuštati svoju tekućinu na njega. I originalno pakiranje idealno je prikladno za čuvanje. Osim toga, sir Brie se može čuvati u foliji za čuvanje svježine u hladnjaku. Međutim, kako bi pri tome mogao donekle „disati”, prethodno je potrebno probušiti rupe u foliju.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru Brie

Sir Brie u prikladnim je količinama važan sastavni dio prehrane jer sadrži velike količine vitamina B2. Ovaj vitamin iznimno je važan za brojne biokemijske procese u tijelu. Visok udio biotina zaslužan je za proizvodnju važnih enzima u tijelu. Također, sir Brie sadrži velike količine proteina, koje su važne za rast mišića i osjećaj sitosti. Tako sir Brie može pomoći utažiti osjećaj gladi.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 345 kcal

Ugljikohidrati: 0,1 g

Bjelančevine: 22,6 g

Masti: 27,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 157 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,34 mg

Vitamin B6: 0,23 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 400 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 152 mg

Magnezij: 20 mg

Natrij: 640 mg