Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Amarant: čudotvorno zrno Inka

Kao jedna od najstarijih korisnih biljki čovječanstva, amarant se smatra biljkom iz uzgoja. Kako Inke, tako su i Azteci i Maje upotrebljavali ova zrna nalik žitaricama i koja podsjećaju na proso kao glavnu namirnicu. 

Dobro je znati

Amarant ima ova posebna svojstva 

Amarant u detaljnom prikazu

Naziv „amarant” potječe iz grčkog i u prijevodu otprilike znači „onaj koji vječno cvjeta / nikada ne vene”. Amarant se smatra vrlo zdravom namirnicom jer se ne odlikuje samo brojnim vrijednim sastojcima, već su oni zastupljeni i u velikim količinama. Amarant ne sadrži gluten i stoga je vrijedna alternativa žitaricama u slučaju celijakije (nepodnošljivosti glutena). Visok udio željeza pozitivno se održava, na primjer, u slučaju nedostatka željeza tijekom trudnoće. Međutim, nije prikladan samo za malu djecu i dojenčad jer sadrži tvari koje samo ograničeno omogućuju apsorpciju proteina, vitamina i elemenata u tragovima.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe amarant?

Amarant je vrlo stara biljka iz uzgoja, čije su izvorno stanište Latinska i Južna Amerika. U meksičkim grobovima pronađene su sjemenke amaranta stare gotovo 9000 godina. Aztecima je amarant, uz kukuruz, bio glavna namirnica.


Sezona

Kada je sezona amaranta?

Berba amaranta traje od rujna do listopada. U maloprodaji je amarant dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati amarant i kako se treba čuvati?

Amarant u detaljnom prikazu

Namakanjem u vodi smanjuje se udio gorkih tvari. Konzumacija dnevne porcije amaranta sasvim je sigurna. Može se jesti kao nabreklo zrno u žitnim pahuljicama, preraditi u brašno ili pak pripremiti omekšana zrna, na primjer, u tavi s povrćem i amarantom. Čuvanje amaranta usporedivo je s načinom čuvanja drugih vrsta žitarica – to jest, preporučuje se čuvanje na tamnom i suhom mjestu, u idealnom slučaju zrakonepropusno. Čuva li se u idealnim uvjetima, amarant će dvanaest tjedana ostati svjež. Zbog visokog udjela masti lako je kvarljiv. Sastojci

Ovo se nalazi u amarantu

Amarant potiče stvaranje krvi te ima učinak umirivanja krvotoka, pročišćavanja krvi i protuupalno djelovanje, a anemičnim se osobama rado poslužuje kao biljni temeljac. Amarant je bogat gorkim tvarima te se odlikuje iznimno gustom konzistencijom hranjivih i vitalnih tvari, koje kompenziraju moguće nehranjive tvari (u ovom slučaju: gorke tvari). Uz namirnicu amarant postoji i bojilo s istim nazivom, a koje je poznato pod oznakom E123. To je umjetno proizvedeno azo bojilo koje se upotrebljava kao prehrambena boja. Bojilo E 123 može izazvati nadražaje kože i stoga bi se moralo čuvati izvan dohvata djece. Osim toga, osobe koje imaju alergiju na aspirin morale bi izbjegavati ovu tvar. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 370 kcal

Ugljikohidrati: 56,8 g

Bjelančevine: 14,6 g

Masti: 8,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 3 µg

Vitamin B1: 0,8 mg

Vitamin B2: 0,19 mg

Vitamin B6: 0,4 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 214 mg

Željezo: 9 mg

Kalij: 484 mg

Magnezij: 308 mg

Natrij: 25 mg