Korintska grožđica: voće iz Grčke
Malo, tamno, sušeno grožđe, slatko i aromatično – volimo korintske grožđice u pecivima, žitnim pahuljicama ili samostalno. No po čemu se ovo suho voće razlikuje od običnih i sultana grožđica? Ovdje ćeš saznati više informacija o korintskim grožđicama.
Što je korintska grožđica?
Korintske grožđice ustvari su sušeno, tamno grožđe, odnosno, točnije rečeno, voće vinove loze „korinthiaki”. Izvorno potječu iz Grčke, a svoj naziv duguju gradu Korintu u Grčkoj. Korintske grožđice iznimno su popularne u jelima sjevernoafričke i britanske kuhinje.
Odakle izvorno potječu korintske grožđice?
Domovina crnih i crvenih korinstkih grožđica jest grad Korint u Grčkoj. Osim u Grčkoj, ova sorta vinove loze uzgaja se i u Australiji, Južnoj Africi i Kaliforniji u SAD-u te se prerađuje u poznate i popularne korintske grožđice.
Kad je sezona korintskih grožđica?
Sorta vinove loze „korinthiaki” rano dozrijeva te se plodovi s nje u Grčkoj mogu ubrati već tijekom kolovoza. Međutim, korintske grožđice dostupne su tijekom cijele godine jer k nama dolaze u sušenom obliku.
Korintske, sultana i obične grožđice: koje su razlike?
Male su i smežurane te mahom nastaju sušenjem grožđa. Gotovo nitko ne zna razlike, no ti ćeš ih uskoro saznati!
Razlike između korintskih i običnih grožđica
Riječ „grožđica” često se upotrebljava za sve vrste sušenog grožđa. Međutim: grožđica se proizvodi od bijele sorte grožđa „sultana” bez koštica, i to poglavito u Turskoj. Karakteristična je njezina smeđa boja, koja nastaje sušenjem bobica na sunčevoj svjetlosti. To je proces koji otprilike traje tjedan dana. Korintskim grožđicama nazivaju se male, tamne grožđice koje se proizvode od ljubičastog grožđa.
Razlike između korintskih i sultana grožđica
I sultana grožđice proizvode se od grožđa sorte sultana, no uslijed drukčijeg procesa sušenja to će voće naposljetku biti svjetlije. Zatim se „dipa”, što znači da se tretira potašom i maslinovim uljem, uslijed čega se brže suši. Mekše su i svjetlije od običnih grožđica, a uslijed kraćeg vremena sušenja često i povoljnije.
Ovo se nalazi u korintskim grožđicama: kalorije, vitamini i mineralne tvari
Korintske grožđice slatka su okusa – dakle, sadrže relativno veliku količinu fruktoze. No pogledajmo što se još krije u sušenom voću!
kcal: 259 kcal
Ugljikohidrati: 63,1 g
Bjelančevine: 1,7 g
Masti: 0,6 g
Vitamin A: 5 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,08 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,6 mg
Kalcij: 95 mg
Željezo: 1,8 mg
Kalij: 710 mg
Magnezij: 36 mg
Natrij: 20 mg
Jesu li korintske grožđice zdrave?
Kada se konzumiraju umjereno, korintske su grožđice zdrave jer sadrže vrijedne hranjive tvari. Međutim, uslijed sušenja smanjuje se sadržaj vode grožđa, a udio šećera povećava.
Korintske grožđice sadrže vrijedne hranjive tvari
Korintske grožđice sadrže brojne važne mineralne tvari, kao što su željezo, kalij i magnezij. Tako pridonose zdravoj proizvodnji krvi, regulaciji krvnog tlaka te normalnoj funkciji mišića i živaca. I dijetalna vlakna, koja su važna za zdravlje probave, sadržana su u korintskim grožđicama.
Pozor: velik sadržaj fruktoze u korintskim grožđicama
Računica je jednostavna: manje vode, veća koncentracija hranjivih tvari, ali i veći sadržaj šećera. Više od polovice korintskih grožđica sastoji se od šećera! Također, uslijed manjeg volumena brzo se dogodi da se pojede veća količina sušenog voća u usporedbi sa svježim voćem. Dakle, u sušenom voću, kao što su korintske grožđice, trebalo bi se uživati samo u malim porcijama. To se posebno odnosi na ljude koji moraju paziti na svoj unos šećera.
Kupnja i pravilno čuvanje korintskih grožđica
Želiš upotpuniti žitne pahuljice ili ispeći božićni kolač? Reći ćemo ti gdje možeš nabaviti korintske grožđice i na što moraš paziti tijekom kupnje.
Mogu li kupiti svježe korintske grožđice?
Ako ne putuješ Grčkom na vrhuncu ljetne sezone, vrlo ćeš teško moći nabaviti svježe korintske grožđice. Međutim, jednostavno možeš kupiti crno stolno grožđe. Sušene korintske grožđice pronaći ćeš u dobro opremljenim supermarketima među pecivima ili na regalu sa sušenim voćem.
Kupnja korintskih grožđica: u nastavku donosimo na što trebaš obratiti pozornost
Imamo dobre vijesti: za razliku od većine sušenog voća, korintskim grožđicama u pravilu se ne dodaje sumpor. U slučaju sumnje svakako provjeri podatke na pakiranju. Sušeno voće iz Europe posebno je ekološki prihvatljivo jer ne mora prelaziti dugačke transportne putove. Nasreću, većina korintskih grožđica potječe iz Grčke. Možeš ih nabaviti čak i u organskoj kvaliteti.
Čuvanje korintskih grožđica: savjeti
Sušeno voće u pravilu ima dugačak rok trajanja, a to vrijedi i za korintske grožđice. Ne bi se smjele navlažiti jer bi u tomu slučaju mogle postati pljesnive. Također, kada se čuvaju na otvorenom, a stoga i suhom mjestu, vrlo će brzo postati pretvrde. Najbolje je sredstvo za čuvanje staklenka ili plastični spremnik koji se može zrakonepropusno zatvoriti.
Upotreba korintskih grožđica u kuhinji: evo kako
Korintske grožđice idealne su za grickanje, za žitne pahuljice, kuhanje ili pečenje. Kad se peku u biskvitu, korintske grožđice donose tipičan slatki okus grožđa, sa slatkim sokom na jeziku kada se žvaču. Međutim, postoje i peciva u kojima se korintske grožđice ne samo peku, već se i raspodjeljuju po površini. Korintske grožđice mogu se dodati i slatkim jelima kao što je riža na mlijeku.
Ovo voće popularno je i u azijskoj kuhinji, primjerice u slatko-kiselim jelima. Slatki umaci također se obogaćuju korintskim grožđicama kako bi dobili poseban okus. Korintske grožđice optimalno se mogu čuvati jer su osušene. Tako se, po potrebi, mogu upotrebljavati u kuhinji. Za idealno čuvanje morale bi se čuvati bez vlage.
Korintske grožđice za pečenje
Kada u biskvit dodaš korintske grožđice, tvoj će kolač imati tipično sladak okus grožđa. Pri svakom ćeš žvakanju osjetiti slatki sok na svojem jeziku. Postoje i peciva u kojima se korintske grožđice ne samo peku, već se i raspodjeljuju po površini. Klasičan je primjer toga božićni kolač, ali i u kombinaciji s marcipanom i orasima u pečenoj jabuci ovo je osušeno grožđe pravi doživljaj za okusne pupoljke.
Kuhanje s korintskim grožđicama
Kus-kus, klasik sjevernoafričke kuhinje, često se upotpunjava korintskim grožđicama. To je najbolji dokaz da se i uz dodatak osušenog grožđa mogu pripremiti krepka jela. Njihov sladak okus također idealno pristaje uz piletinu i rižu, a korintske grožđice mogu se, dakako, dodavati i sasvim tradicionalnim slatkim jelima, kao što je riža na mlijeku.