Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Brzo i jednostavno: ovako se pripremaju jela iz jednog lonca

Jela iz jednog lonca trend su koji trenutačno osvaja kuhinje diljem svijeta. Nije ni čudo, s obzirom na to da je riječ o jelima koja nisu samo ukusna, nego se i brzo pripremaju. Ovdje ćete pronaći sjajan recept i savjete za kreativne varijacije.

Odozgo fotografirana zdjela u kojoj se nalaze tjestenina i različite vrste povrća te meso
© Kaufland

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Brza jela i malo posuđa: jela iz jednog lonca imaju brojne prednosti.
  • Ova vrsta pripreme neće vam dosaditi jer su moguće nebrojene varijacije.
  • Nudimo vam recept za ukusno jelo koje može biti vaše prvo jelo iz jednog lonca. Isprobajte ga!
Značenje

Što je jelo iz jednog lonca?

Jela iz jednog lonca prijevod su engleskog pojma „one pot”, a upravo je jedan lonac sve što vam treba za njihovu pripremu. Mogućnosti su brojne, pa tako možete pripremiti najrazličitija jela. Tijekom kuhanja se arome pojedinačnih sastojaka spajaju same od sebe. Za uspješnu pripremu važno je obratiti pozornost na vrijeme kuhanja različitih namirnica i potrebnu količinu tekućine. 


Podrijetlo

Sve je počelo s tjesteninom s feta sirom

Bez obzira na to koje društvene mreže pratite, jela iz jednog lonca kulinarski su trend koji vas ne može zaobići. Trenutačno je posebno popularna tjestenina s feta sirom, koja se širi putem različitih kanala na društvenim mrežama. To jelo od tjestenine iz jednog lonca već je dostupno u raznim varijacijama, no glavni su sastojci tjestenina, maslinovo ulje, nasjeckani luk i češnjak, feta sir i cherry rajčice. Osim tjestenine (najčešće se upotrebljavaju farfalle), sve sastojke stavite u vatrostalnu posudu te ih pecite u pećnici 30 do 40 minuta na otprilike 200 stupnjeva.

Zatim izvadite posudu iz pećnice i u nju dodajte tjesteninu koju ste za to vrijeme skuhali. Sve začinite solju i paprom i uživajte. Kao što možete vidjeti, ovo najpoznatije jelo iz jednog lonca zapravo je jelo za koje vam trebaju dva lonca – jedan za pečenje, a drugi za kuhanje tjestenine. No možete upotrijebiti i prethodno kuhanu tjesteninu iz pakiranja kako biste si dodatno pojednostavili pripremu. U nastavku ćete pronaći novi recept za prave špagete iz jednog lonca i mnoge druge ideje.


Tjestenina iz jednog lonca

Recept za špagete iz jednog lonca: što trebate učiniti

Ovdje ćete pronaći recept koji je prava umami bomba. Naime, tjestenini se dodaju paprika, kobasica, vrhnje, svježe začinsko bilje i mala porcija parmezana. Ovaj recept sjajan je jer se tjestenina i nasjeckani suhi sastojci kuhaju samo s vrhnjem i dovoljnom količinom vode dok tjestenina ne postane al dente. Naravno, čim se uhodate, možete po želji mijenjati sastojke. Umjesto kobasica možete posegnuti i za bezmesnim varijantama poput tofua ili gljiva. Vrhnje možete zamijeniti kokosovim mlijekom. Okušajte se sami!


Prednosti

Koje su prednosti jela iz jednog lonca?

Recepti iz jednog lonca nisu slučajno trend u kuhinji. Riječ je, naime, o vrlo jednostavnim jelima. Način njihove pripreme ima brojne prednosti koje vam mogu olakšati život. Svi sastojci nakon pranja i rezanja ulaze u isti lonac. Ovisno o receptu, možete sve sastojke dodati istovremeno ili jedan po jedan ako su vremena kuhanja namirnica vrlo različita. Potom sve prelijete vodom i ostavite da se kuha na srednjoj vatri. Vrijeme koje provedete u kuhinji zanemarivo je. Osim toga vam treba malo posuđa. Kuhanje je zabavno, no pranje posuđa nakon toga nije. Taj zadatak puno je jednostavniji kad pripremate jela iz jednog lonca. Usto su ta jela prava eksplozija okusa jer riža, krumpir ili tjestenina upiju aromatičnu tekućinu. Tako nastaju vrlo intenzivne arome. Budući da se prilikom pripreme jela u jednom loncu tekućina ne baca, hranjive tvari postaju dio umaka i time ostaju u jelu. Prednost je i to što jela iz jednog lonca možete pripremiti dan prije i uštedjeti vrijeme sljedeći dan, na primjer ako vas posjeti obitelj ili na poslu želite pojesti nešto drugo. Možete i zamrznuti porcije te ih po potrebi zagrijati u mikrovalnoj pećnici.


Osnovni sastojci

Jela iz jednog lonca: osnovni sastojci koje biste trebali imati na zalihi

Za ukusno jelo iz jednog lonca dovoljni su vam jednostavni sastojci. Sastojke koje najradije upotrebljavate dodajte na popis za kupovinu kako biste ih uvijek imali na zalihi i u svakom trenutku mogli pripremiti ukusno jelo. Ovdje vam nudimo popis potencijalnih sastojaka za jela iz jednog lonca:

  • Temelj obroka iz jednog lonca čine zasitne namirnice, odnosno ugljikohidrati. Pritom ne morate uvijek upotrebljavati tjesteninu kao što su špageti, penne, linguini ili farfalle. Riža iz jednog lonca također je ukusna varijanta. Odlična su alternativa i proso, kvinoja, krumpir, grah, leća i kus-kus. 
  • Nasjeckano povrće pruža svježe arome i čini jelo šarenim: bundeva, mrkve, gljive, tikvice, luk, brokula, špinat, kukuruz, rajčice, češnjak. Naravno, možete uzeti i zamrznuto povrće ili sjeckane rajčice iz limenke.
  • Kako biste u kratkom vremenu dobili snažnu aromu, možete upotrijebiti namirnice intenzivna okusa. To su, među ostalim, parmezan, sušene rajčice, inćuni, kapare i masline, koji se mogu sitno nasjeckati i dodati u umak za posebno pikantan okus.
  • Začinima i začinskim biljem možete uvelike odrediti smjer u kojem će ići okus vašeg jela. Uvijek dodajte sol i papar. Zamrznuto začinsko bilje poput bosiljka, peršina ili vlasca daje svakom jelu svježu aromu. I senf, začini, pasta od curryja ili sojin umak pružaju poseban intenzitet, a porcija naribanog sira upotpunjava okus.
  • I u ovom slučaju umjesto klasičnih možete pripremiti veganska ili vegetarijanska jela: šampinjoni, kruhovac, patlidžan ili tofu biljni su sastojci koji pružaju posebnu aromu. Ako želite, možete obogatiti jelo i namirnicama životinjskog podrijetla kao što su piletina, mljeveno meso, slanina ili pak tuna, kozice ili losos.
  • Ključno je da imate dovoljno tekućine: minimalisti upotrebljavaju količinu posoljene vode koju jelo u potpunosti upije. Međutim, okus postaje bogatiji dodavanjem temeljca, vrhnja za kuhanje, mlijeka, kokosova mlijeka ili čak vina.

Recepti

Ideje za recepte: novi trendovi i klasična jela

Kao što vidite, postoje nebrojene mogućnosti pripreme jela iz jednog lonca. No postoji i niz klasičnih jela koja zapravo ulaze u tu kategoriju iako se na prvi pogled ne čini tako. Na primjer, chili con carne, curry, makaroni sa sirom ili rižoto. Stoga pogledajte našu ponudu recepata ako želite brzo i jednostavno pripremiti jela u jednom jedinom loncu. Bez obzira na to tražite li mesna, veganska ili vegetarijanska jela, sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara!


Savjeti

Kako izbjeći česte pogreške

Metoda jednog lonca sjajna je za početnike jer im omogućuje stjecanje prvih iskustava u kuhinji. No koliko je god jednostavna, ipak su moguće pogreške. Kako biste ih izbjegli, u nastavku vam dajemo nekoliko korisnih savjeta. 

  1. Držite se zadane količine tekućine. Stavite li je premalo, tjestenina će ostati tvrda. Stavite li je previše, nastat će juha. Prilikom odlijevanja tekućine može nastati nered, a istodobno bacate dragocjene hranjive tvari i arome.
  2. Zapamtite vremena kuhanja svih namirnica. Tjestenina će se raskuhati ako ostane predugo u loncu jer bundeva još nije kuhana. Stoga se pridržavajte sljedećeg pravila: namirnica koja se najduže kuha prva ide u lonac. Preporučujemo vam da u početku točno slijedite upute u receptu. S vremenom ćete steći osjećaj za vremena kuhanja pojedinačnih namirnica.
  3. Redovito miješajte jelo. Na taj se način namirnice raspoređuju i neće se primiti za dno lonca.
  4. Ovisno o receptu upotrijebite velik lonac ili veliku posudu kako biste imali dovoljno mjesta za sve sastojke. Početnicima je teško procijeniti volumen.
  5. Sastojke narežite na komadiće veličine zalogaja. Na taj način olakšat ćete si jedenje, namirnice će se brže skuhati i imat ćete više mjesta u loncu.

Nizak udio ugljikohidrata

Jela s malo ugljikohidrata iz jednog lonca

Jela iz jednog lonca možete pripremati i ako ste pobornik prehrane s malo ugljikohidrata. Umjesto namirnica bogatih ugljikohidratima kao što je tjestenina ili riža, okrenite se povrću. Udio masti i bjelančevina pritom može biti nešto veći. Što kažete na puretinu s paprikom i mrkvom? Ili kremasto varivo od različitih vrsta povrća kao što su rajčice, tikvice ili patlidžani? Tomu možete dodati malo puretine, piletine ili lososa kao slane komponente ili veganske alternative poput šampinjona ili tofua. Na kraju još malo svježeg bosiljka i ribanog sira i dobili ste ukusno jelo s malo ugljikohidrata koje sadržava korisne hranjive tvari te će vas zasititi. Savjet:  ako ipak želite da vaše jelo podsjeća na tjesteninu, rezanci od tikvica sjajno su rješenje.