7 kreativnih ideja za vaš veganski doručak
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Mnogima je doručak najvažniji obrok. I za vegansku prehranu postoje nebrojene mogućnosti.
- Mnogi recepti koji sadržavaju proizvode životinjskog podrijetla mogu se brzo i jednostavno pretvoriti u veganske recepte za doručak.
- Od kuhane zobene kaše do palačinki: ovdje ćete pronaći ukusne recepte za veganska jela koji će vam omogućiti raznovrsnu vegansku prehranu sedam dana u tjednu.
Veganski doručak: novi recepti za vaš tjedan
Najbolji veganski recepti često su vrlo jednostavni. No ponekad nam nedostaju ideje i stalno jedemo jedno te isto. Biljna kuhinja itekako ima što ponuditi. Tražite inspiraciju? Ovdje ćete pronaći sedam različitih kategorija veganskih recepata za doručak i savjete za varijacije. Tako vam doručak nikad neće biti dosadan.
Želite dašak svježine u čaši? Isprobajte smoothieje!
Možda ste osoba koja ne može jesti rano ujutro. U tom slučaju imamo za vas recept za veganske smoothieje. Zgnječite svoje omiljeno voće za brzu dozu vitamina. Ako vam je stalo do zdrave prehrane, sigurno vam je važno povrće. Zeleni smoothie sjajna je prilika da već ujutro pokrijete mali udio dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. Zelene vrste povrća sadržavaju puno sekundarnih biljnih tvari koje jačaju imunološki sustav. Osim jabuka, krušaka, naranča ili ananasa za sladak okus, u vašoj se čaši mogu, primjerice, naći i sirovi kelj, špinat ili celer. Ako su vam draži topli napici, možete pripremiti i zlatno mlijeko.
Müsli je bezvremenski klasik, a doručak u zdjeli novi je trend
Ako ujutro nemate puno vremena, možete posegnuti za gotovim veganskim müslijem. No možete ga i sami pripremiti od zobenih pahuljica, sušenog voća poput brusnica i sjeckanih lješnjaka, chia sjemenki ili ekspandiranog amaranta. Veganske alternative za jogurt od soje danas su dostupne u mnogim okusima. Ako vam ne odgovara klasičan sojin jogurt, postoje i jogurti na bazi badema ili kokosa. Takozvane smoothie zdjele trenutačno su vrlo popularan oblik doručka u zdjeli. Ti zgodni obroci prava su eksplozija okusa: sadržavaju kremaste i svježe sastojke bogate vlaknima, a usto i sjajno izgledaju.
Za dobar početak dana: veganska kajgana
Ukusna kajgana bez jaja? I to je moguće. Recept za kajganu brz je recept, a možete ga jednostavno pretvoriti i u veganski recept za doručak. Na popis za kupovinu stavite organski tofu, koji je glavni sastojak tog jela. Zgnječite i smrvite tofu vilicom. Za žutu boju dodajte kurkumu ili malo curryja u prahu. Veganska jaja možete začiniti kao i obična jaja solju, paprom i kolutićima vlasca. Savjet: ako želite ponijeti doručak sa sobom, jednostavno stavite vegansku kajganu između dviju kriški kruha namazanih veganskim maslacem.
Sladak doručak koji možete pojesti u hodu: muffini, pločice, energetske kuglice
Ako rado pečete kolače ili tražite veganski doručak koji možete ponijeti u ured, imamo za vas nekoliko slatkih varijanti. Nudimo vam i recepte za sve kojima je stalo do zdrave prehrane. Tako možete, na primjer, sami pripremiti muffine bez jaja: uz dodatak pirovog brašna, jabuka i mrkvi postaju potpuni obrok koji možete pojesti u hodu ili u uredu. Druga je opcija müsli ili voćna pločica od datulja, sušenog voća, orašastih plodova ili zobi. Za ukusne energetske pločice kombinirajte meke datulje, bademe, lješnjake, zobene pahuljice, sušene brusnice, goji bobice, pastu od badema i amarant. Müsli i voćne pločice posebno su bogate hranjivim tvarima, a za njih su vam među ostalim potrebne marelice, kokosove mrvice, lanene sjemenke i chia sjemenke. Isprobajte ih sami! Ako želite raditi vlastite pločice, korisno je uložiti u snažan blender kako biste uštedjeli vrijeme. Pločice je lako pripremiti i možete ih čuvati nekoliko dana u hladnjaku. Isto vrijedi i za energetske kuglice. Ove varijante doručka sjajne su jer su bogate vlaknima, koja su prijeko potrebna tijelu za uravnoteženu prehranu.
Energetski doručak na žlicu: kuhana i prekonoćna zobena kaša
Veganska kuhana zobena kaša (engl. porridge) i „prekonoćna” zobena kaša (engl. overnight oats) dvije su strane iste medalje: obje se sastoje od zobenih pahuljica i tekućine. Kuhana zobena kaša jede se topla, a prekonoćna zobena kaša hladan je doručak. Da biste pripremili kuhanu zobenu kašu, prokuhajte sitne zobene pahuljice s malo zobenog mlijeka, sojinog mlijeka ili mlijeka od orašastih plodova te ćete dobiti gustu, toplu kašu koja je sjajna u kombinaciji s voćnim kompotom ili svježim voćem. Kuhanu zobenu kašu možete pripremiti i minimalistički, samo s vodom i zobenim pahuljicama, ili probajte sojino mlijeko s okusom vanilije. Za pripremu prekonoćne zobene kaše zobene se pahuljice preko noći ostavljaju u hladnoj zamjeni za mlijeko. U ljeto uz nju dobro idu borovnice ili lanene sjemenke. Možete upotrijebiti voće koje vam najviše odgovara. Napomena: umjesto od zobi, kašu možete pripremiti i od alternativnih namirnica kao što su proso ili kvinoja.
Veganski namazi: raznovrsna prehrana s kruhom
U kruhu možete uživati na različite načine. Na primjer, na krišku kruha ili tosta stavite avokado narezan na kriške, posolite, popaprite i već je gotov vaš slani i bogati veganski doručak. I jednostavni kruh s veganskim maslacem ili veganskim sirom i malo vlasca ponekad je najbolje rješenje. Još jedna brza i ukusna varijanta doručka: klasični američki sendvič s maslacem od kikirikija i marmeladom ili voćnim želeom. Drugi primjeri veganskih brzih jela jesu kruh s humusom, kremom od patlidžana ili povrćem iz staklenke. Veganski namazi mogu se sjajno upotpuniti pestom, zelenom salatom, svježim začinskim biljem ili klicama. Dimljeni tofu ili seitan daju sendviču mesnati okus, no vrlo je ukusan i kruh s naribanim povrćem. Savjet: ako vam od ručka ostane nešto umaka od povrća, upotrijebite ga kao hladni namaz na kruhu. Dodajte malo salate i na brzinu ćete dobiti ukusno jelo. Vrlo ukusni i pravi mamac za poglede: trokut sendviči s kremom od avokada i rajčice. Isprobajte ih sami!
Užitak za vikend: palačinke i vafli
Čak i ako vi sami niste vegan, veganskim vaflima i palačinkama možete osvojiti srca svojih prijatelja koji su vegani. Važno je da su vaše male palačinke prozračne i da se malo dignu. To ćete postići dodavanjem praška za pecivo i sode bikarbone. Kako bi vafli bili posebno prozračni, za tijesto možete upotrijebiti i mineralnu vodu. Ukusna je i veganska verzija popularnih palačinki s mlaćenicom (engl. buttermilk pancakes), koje možete pripremiti s biljnim mlijekom i malo limunova soka. Kao zamjenu za jaja u veganskim palačinkama možete upotrijebiti banane, ali moguće ih je napraviti i bez zamjene za jaja. Za veganske vafle upotrebljava se tijesto koje je vrlo slično smjesi za palačinke. Posebno su neobični crveni vafli. Njihovo tijesto sadržava ciklu, koja mu daje jedinstven okus. Možete ih jesti slane ili slatke. Kao nadjev su sjajni veganski maslac i javorov sirup ili veganski jogurt s dodatkom bobičastog voća ili drugog voća narezanog na kockice za slatki okus odnosno sa svježim začinskim biljem ili antipastom od povrća za slani okus. Varijante sa slatkim tijestom također su ukusne: probajte napraviti kokosove ili bademove vafle.