Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Nemate ulja kod kuće? Savjeti za najbolju zamjenu za ulje

Bilo da upotrebljavate suncokretovo, repičino ili maslinovo ulje, ovo tekuće zlato gotovo svaki dan upotrebljavamo u jelima. No čime možete zamijeniti biljno ulje ako ga više nemate pri ruci ili želite odustati od njegove uporabe kako biste smanjili unos kalorija? Neovisno o tome upotrebljavate li pri kuhanju ulje ili radije kuhate bez ulja, ovdje možete pronaći najbolje zamjene za ulje kao i inovativne recepte.

Svijetla podloga na kojoj se vidi svijetla zdjelica u koju netko ulijeva ulje iz boce, a pokraj toga se nalazi manja tamnosiva zdjelica s cijelim crnim maslinama.
© Kaufland

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Ovdje možete pronaći najbolje zamjene za suncokretovo, repičino ili maslinovo ulje.
  • Donosimo vam savjete kako upotrijebiti razne zamjene za ulje, sve od avokada pa do smeđeg maslaca
  • Savjeti za one koji broje kalorije: kako sa samo malo masti pripremiti ukusno jelo?
Zamjena za ulje bogata mastima

Pametna zamjena za ulje

Bilo da stavite malo hladno prešanog maslinovog ulja u salatu, dodate jednu žlicu ulja uljane repice u svoje palačinke ili pržite krumpiriće u većoj količini suncokretova ulja, biljno ulje svakodnevno se upotrebljava u kuhinji. No što kada potrošite bocu biljnog ulja? Zamjena za ulje ne postoji za sva jela, no postoji za mnogo više jela nego što vam se na prvi pogled možda čini. U nastavku vam donosimo brojne korisne ideje za kuhanje bez ulja.

Kuhanje, prženje i pečenje mogući su i bez ulja

Najočitija zamjena za biljna ulja je prijelaz na životinjske masti. Za pečenje bez ulja tako možete upotrijebiti maslac. Odlična zamjena za tekuće ulje za prženje je, primjerice, maslo, koje će osobito paniranim jelima poput pohanih šnicli pružiti izvrsnu aromu. Kako biste svojim jelima pružili malo slanoće za dodatan okus, možete upotrijebiti i mliječne proizvode poput crème fraîchea, svježeg sira, sirutke ili kiselog vrhnja. Vegani umjesto toga mogu upotrijebiti odgovarajuće zamjene. 

Ako volite grickati, sigurno ionako redovito imate orašaste plodove, sjemenke i koštice na svom popisu za kupnju. Ove namirnice zahvaljujući visokom udjelu nezasićenih masnih kiselina također mogu poslužiti kao zamjena za jestivo ulje, primjerice pri pripremi kolača. Ako za biskvit za kolače upotrijebite veliku količinu mljevenih orašastih plodova, ne morate uopće upotrijebiti maslac ili biljne masti. Orasi makadamije, pekan orasi, pinjoli i sve varijante smeđeg maslaca imaju najveći udio masti te su izvrsni za pojačavanje aroma. S maslacem od kikirikija, primjerice, možete učiniti umake i dipove kremastima, a osim toga u njemu možete i marinirati povrće ili meso. Biljno ulje osim toga za kuhanje upotrebljavaju svi koji zbog svojeg načina prehrane izbjegavaju maslac. Međutim, i bez ulja ili maslaca možete ispeći ukusne kolače ako za njihovu pripremu upotrebljavate namirnice bogate mastima. Ovisno o receptu možete, primjerice, upotrijebiti mljevene lješnjake, smeđi maslac ili pak namaz od sezama.

Masline će vašoj hrani pružiti intenzivan okus

Od maslina se između ostaloga dobiva djevičansko maslinovo ulje ili ekstra djevičansko maslinovo ulje te stoga nije iznenađujuće da i masline sadržavaju hranjive masti. Masline su bogate nezasićenim masnim kiselinama koje mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola LDL u krvi i povećati razinu dobrog kolesterola HDL. Crne masline imaju udio masti od otprilike 35 %, a zelene masline sadržavaju otprilike 13 % prirodnog ulja. Njihov voćni okus, divna slana aroma i prirodno sadržana mast pružaju jelima poseban okus. Narežite masline na sitne komadiće i upotrijebite ih kao zamjenu za biljno ulje u preljevima za salatu, pestu ili umacima od povrća za tjesteninu.

Isprobajte i avokado

S udjelom masti većim od 20 % avokado je izrazito svestran jer pruža jelima određenu punoću okusa i kremastu teksturu. Avokado ima relativno neutralan okus te se stoga može upotrijebiti na razne načine. Radite salatu od tjestenine? Umjesto biljnog ulja za marinadu možete dobro izmiksati avokado tako da dobijete kremastu pastu. Tu pastu možete upotrijebiti umjesto suncokretova ulja, ulja uljane repice ili čak ulja avokada da biste dodali jelu masti. Avokado može poslužiti i kao voćna zamjena za ulje za salate. Možete ga narezati na komadiće i tako istaknuti razne arome u salati, a ako je avokado već izrazito mekan, od njega možete napraviti pire i iskoristiti ga kao savršenu zamjenu za ulje u dresingu. Uostalom: ako jedete margarin, umjesto njega možete namazati narezani ili zgnječeni avokado na kruh ili prepečeni tost. Dodajte malo soli i papra i dobit ćete savršen međuobrok.

Slanina kao svestrana zamjena za ulje

Za ljubitelje mesa slanina je savršena zamjena za biljno ulje. Ako volite slane salate, možete, primjerice, narezati slaninu na male kockice i prepeći je dok ne ispusti mast. Pustite da se malo ohladi, a zatim upotrijebite životinjsko ulje nastalo tijekom pečenja i hrskave komadiće slanine da biste začinili svoju salatu. Na taj način možete bez biljnog ulja pripremiti i pečeni krumpir, povrće, jaja i bijelu ribu.

Kuhanje bez ulja: ovdje možete pronaći inspiraciju!


Zamjena za ulje s niskim udjelom masti

Niskokalorične zamjene za ulje

Ako vodite računa o kalorijama, to ne znači da ne možete uživati u hrani. Ukusnu aromu možete postići i s malo masti ako vodite računa o određenim stvarima. Bilo da se radi o hladnim ili toplim jelima, ovdje možete pronaći savjete kako bez suncokretova, repičina ili maslinova ulja postići izvrstan okus.

Dresing za salatu bez biljna ulja: kvaliteta i raznolikost ključne su za bogat okus

Kada čujete „zelena salata bez ulja”, sigurno pomislite na bezokusne zelene listove, no to ne mora biti tako. Čak i s malo masti možete napraviti izrazito ukusnu salatu. Za to kupite svježu salatu visoke kvalitete, koju ćete pojesti isti dan. Dodajte salati drugo povrće kao što su rajčice, krastavci i mrkva. Zatim dobro začinite svoju salatu svježim ili smrznutim začinskim biljem. Sastojci intenzivna okusa kao što su sojin umak, nasjeckani luk, čili, svježe naribani đumbir ili češnjak također će pružiti bogat okus vašoj salati. Osim toga, s malo mlaćenice ili jogurta i niskokaloričnih varijanti vrhnja, kiselog vrhnja, sirutke ili svježeg sira možete pripremiti dresing koji je niskokaloričan, a ima izvrsnu teksturu. Ako se hranite veganski, možete umjesto toga naravno upotrijebiti veganski jogurt.

Niskokalorična jela: pametna uporaba začina ključna je za bogat okus

Budući da jestivo ulje pojačava okuse, isplati vam se što bolje začiniti svoja jela ako volite kuhati s manje ulja. To se osobito odnosi na juhe, variva i umake. Okus umaka od rajčica za špagete možete, primjerice, dodatno poboljšati ako pametno iskoristite svježe začinsko bilje intenzivna okusa poput ružmarina ili majčine dušice ili mu dodate vrlo aromatične sastojke poput sjeckanih srdela, kapara ili maslina. Osim toga, svom jelu možete pružiti ukusnu aromu prženja tako da namirnice pečete na roštilju ili u pećnici pri visokim temperaturama. Dobar primjer za to je povrće pripremljeno na roštilju ili u pećnici. Krumpir također možete pripremiti bez ulja, primjerice zamotan u aluminijsku foliju na ugljenu za roštilj ili kao pekarski krumpir u pećnici.

Riba i piletina ukusne su i bez pečenja ili prženja

Kupili ste svježu ribu i prvi instinkt vam je, naravno, da je brzo ispečete u tavi s velikom količinom jestiva ulja jer će tako zasigurno ispasti ukusno. Međutim, morska riba ima izvrstan okus i ako je pripremite u pećnici bez ulja. Kako vam riba ne bi zagorjela, možete u posudu za pečenje uliti malo vode ili temeljca. Filet ribe gotov je za 15 minuta ako ga pripremate u pećnici na vrućem zraku na 180 °C. Losos je, primjerice, izvrstan za pripremu bez dodatnog biljnog ulja. Ova riba lijepe narančaste boje ionako već sadržava veliku količinu masti, no pritom se radi o visokokvalitetnim omega-3 masnim kiselinama koje su tijelu potrebne za uravnoteženu prehranu. Uz ribu možete narezati i povrće i pripremiti ga u pećnici u posudi za pečenje. U posljednjih 15 minuta kuhanja stavite filet lososa začinjen prstohvatom soli na povrće. 

Pečenjem u pećnici zaprljat ćete manje posuđa te vam se stanom neće proširiti snažan miris ribe koji nastaje prilikom prženja ribe u ulju. Još jedna opcija je da ribu pečete u vlastitu soku tako da je stavite u škartoc od papira za pečenje ili aluminijske folije, koji treba dobro zatvoriti i zatim zagrijati u pećnici. U škartoc možete dodati začine, začinsko bilje, svježi luk ili češnjak kako bi filet ribe upio njihovu aromu. Sve ove ideje možete naravno primijeniti i za piletinu.