Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sočne domaće jabuke odlične kvalitete i okusa

“Kada berete jabuke, morate imati nježnu ruku kako bi do Kauflanda došle bez udubina, gotovo netaknute.”

Tijekom 17 godina u Hrvatskoj Kaufland je ostvario suradnju s mnogim domaćim uzgajivačima koji proizvode kvalitetno voće i povrće. Jedan od njih je i Mladen Čeh iz međimurske Belice, čija mnogobrojna obitelj  s ljubavlju uzgaja sočne domaće jabuke. Naravno, fine međimurske jabuke čekaju te na našim policama...

8 Čeha, 10 sorti jabuka, 7 hektara voćnjaka - tajna uspjeha Mladena Čeha

U obitelji Mladena Čeha sedam je muških članova. Uz njegova četiri sina, tu su i dva unučić,a koji se, iako još mali, najradije igraju u djedovom voćnjaku. U berbi sudjeluje cijela obitelj na čelu s mamom Biserkom, koja drži tri kuta kuće i voćnjaka.

U voćnjaku od sedam hektara bere se ukupno deset sorti jabuka. Uz  najpoznatije idared, zlatni i crveni delišes, jonagold i granny smith, tu su i elstar, pinova, gala, braeburn i sunrise.

Pozivamo te da na našim policama potražiš ukusne jabuke ove vrijedne međimurske obitelji. Očarat će te njihov izvanredan okus i svježina, koji mogu nastati samo na jednom mjestu - na plodnim međimurskim brežuljcima. 

 

Domaće voće i povrće
OPG Čeh

Sve počinje i završava - jabukom.

Ne možemo zamisliti jesen bez slasnih, crvenih, domaćih jabuka. Iz međimurske Belice stižu baš takve

Sezona sočnih i crvenih domaćih jabuka počela je s prvim danima jeseni. Kako je godina izuzetno rodna bit će ih više nego ikad, premda, kako voćari pripovijedaju, to ne znači i da će biti najbolje klase. S hrvatskih polja na police dućana prva je stigla ljetna sorta gala, aromatična jabuka podrijetlom s Novog Zelanda.  No berba gale je završila i u tijeku je branje ostalih sorti jabuka, ističe Mladen Čeh, vlasnik OPG-a Čeh iz međimurske Belice, koji je bezbrižan jer sav urod isporučuje Kauflandu pa ne mora brinuti o tržištu, cijenama, uvoznoj konkurenciji... Jedina mu je briga da jabuke s njegova OPG-a budu najviše kvalitete, na vrijeme ubrane, kalibrirane i spakirane te dostavljene na police partnerskog trgovačkog lanca. “Na sedam hektara proizvedemo oko 500 tona jabuka, uglavnom prve i druge klase. Prve smo nasade jabuka podigli davne 1997. godine jer smo shvatili da nam uz krumpir treba još neka kultura kako bismo zaokružili proizvodnju.“


Od gale do braeburna

"Uzgajamo desetak vrsta, od najpopularnijeg idareda do zlatnog delišesa, granny smitha, elstara, gale, jonagolda…, a sav urod isporučimo Kauflandu”, govori Mladen i napominje kako s jabukama nikada nema odmora. U posao je uključena cijela obitelj - žena i četvorica sinova - i svi naporno rade cijele godine. Nakon berbe uslijedit će zimska rezidba, pa ručno prorjeđivanje, potom slijedi prskanje te ljetna rezidba. Bez svega toga, ali i bez modernog sustava za zaštitu voćki od vremenskih nepogoda i navodnjavanja nema ni okrugle i crvene jabuke.

“Sve to zvuči jednostavno i lagano, no jabuka je prilično nježna i osjetljiva voćka. Beremo ih isključivo ručno jer ne želimo da se oštete i natuku, a ne pobire se sve odjednom, već se jabuke odabiru, ovisno o trenutku kada će biti najljepše i najkvalitetnije”, ističe Mladen i objašnjava kako dnevno poberu sedam, osam tona, a kako imaju vlastitu hladnjaču, o skladištenju se ne mora brinuti.

Nema mjesta za improvizaciju

"Velika je prednost kada proizvođač", kaže Mladen, "ima integriranu proizvodnju jer rizik smanjuje na minimum. Mi smo prvi u Hrvatskoj, i to 2002. godine, uveli sustav za zaštitu od tuče. Nisam želio da sav naš trud bude uništen vremenskom nepogodom i zato konstantno ulažem u zaštitu nasada, mehanizaciju i tehnologiju. Bez toga se nikako ne može”, navodi Mladen Čeh. Da je riječ o ozbiljnoj investiciji, najbolje svjedoči podatak kako sustav protiv tuče stoji 20.000 eura po hektaru te da je od pokretanja poslovanja u sadnice i sve ostalo uložio nekoliko milijuna kuna, uglavnom svog novca. Nešto je pripomogla županija, a veliku podršku ima u savjetodavnoj službi.

“Svi koji se bave voćarstvom svjesni su kako je to posao koji zahtijeva neprekidan rad i promišljanje o uvođenju novih tehnika i tehnologija. Mjesta za improvizaciju je vrlo malo. Trendovi se moraju pratiti, a nova tehnologija uvoditi, bez toga nema uspjeha”, kaže Mladen i objašnjava kako njega sada čeka obnova nasada.


Pročitaj još o svježini i kvaliteti naših proizvoda


Domaća kvaliteta

Život jedne voćke završava nakon 20-ak godina jer više, jednostavno, ne može davati plod. Sade se nove voćke, a OPG Čeh bira sadnice hrvatske proizvodnje. Prve plodove jabuka daje nakon dvije godine, a tek nakon četiri bilježi se veći urod. Premda je rada i brige oko jabuka mnogo, od tog se posla ne može lagodno živjeti već su, prema riječima Mladena Čeha, nužne i druge kulture. Za njih je sreća što se ne osjećaju ugroženo zbog uvozne konkurencije. Iako se često pokreće hajka na uvozne jabuke koje se proglašava nekvalitetnijim, Mladen se time ne opterećuje. Za domaće se, dodaje, točno zna podrijetlo, kojim se sredstvima za zaštitu bilja tretira (a to mora biti s odobrene liste), vrijeme kada su ubrane i gdje. Za uvozne jabuke sve je to teže utvrditi te je najbolje dobro proučiti deklaraciju.

 

Kraljica voća

Godišnje pojedemo oko 40.000 tona domaćih jabuka, a onih uvoznih najmanje 20-ak tisuća tona. Da su jabuke omiljeno voće, govori i podatak kako prosječan Hrvat godišnje pojede 15-ak kilograma toga voća, a najomiljenije su nam sorte idared, zlatni delišes i jonagold. Kako analize stručnjaka Državnog zavoda za statistiku pokazuju, jabuke najviše jedemo u jesenskim i proljetnim danima, a na potrošnju najviše utječe zamjenjivost s bananom i narančom te drugim sezonskim voćem.

Jabuke volimo jer su uvijek dostupne, nisu preskupe, a biramo ih ponajprije prema izgledu, cijeni, podrijetlu i ambalaži. Njeni plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime, a zimske su sorte najcjenjenije jer dosežu najbolju kakvoću. Ako pitate nutricioniste zašto jabuka, bez mnogo će dvojbi reći da ona ima gotovo sve što je potrebno ljudskom organizmu - voćne šećere i voćne kiseline, vitamine, minerale, pektine i sasvim čistu vodu. Jedna jabuka dnevno čuva zdravlje, a njih nekoliko dovoljno je za savršen desert, stoga je sasvim jasno zašto je jabuka kraljica voća bez koje nitko od nas ne može.

 

Telegram Media Grupa, rujan 2018.

list