Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Usoljena koljenica: sočan komad mesa

Usoljena koljenica, odnosno „Eisbein” na njemačkom jeziku, klasik je njemačke i austrijske kuhinje. Međutim, nije u cijelosti jasno odakle taj naziv, u prijevodu „ledena noga”, potječe. Može li se pripisati čvrstom sloju masti, koji obavija meso te nalikuje snijegu i ledu? Ili pak potječe od tradicije da se taj komad koljenice jede tek kada je vani prilično hladno i kada se pojavi prvi mraz?

Dobro je znati

Usoljena koljenica ima ova posebna svojstva

Svježa usoljena koljenica u detaljnom prikazu

Usoljena koljenica naziva se i svinjska koljenica . To je komad mesa s potkoljenice svinje. Meso je nježno, s aromatičnim okusom, pri čemu postoje različite mogućnosti za pripremu. Oko naziva za ovu koljenicu kruže različite teorije.

Jedna od njih je sljedeća: nekoć se tijekom hodanja bez čvrste obuće zimi patilo od hladnih stopala. Tako se dugo tragalo za rješenjima kako bolje ovladati hladnim i zaleđenim putovima. Ideja: od kostiju cjevanica zaklanih životinja, na kojima je visjelo meso nogu, izrađivala su se „pomagala za hodanje” tako što bi se šuplja kost probušila te tetivama pričvrstila za stopala.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe usoljena koljenica?

Naša domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.


Sezona

Kada je sezona usoljene koljenice?

Usoljena koljenica dostupna je tijekom cijele godine. Nudi se u svježem i zamrznutom obliku te je dostupna i u konzervama.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati usoljena koljenica i kako se treba čuvati?

Svježa usoljena koljenica u detaljnom prikazu

Ovisno o regiji, usoljena koljenica priprema se na različite načine. Na sjeveru Njemačke najčešće se usoljava i zatim kuha. Na jugu Njemačke se, neusoljena, peče u pećnici ili pak priprema na roštilju. Ondje se gotovo jelo tada naziva „koljenica”. Svinjsku koljenicu obavija debeli sloj masti. Meso je vrlo nježno i aromatična okusa, iako je razdoblje njegove termičke obrade prilično dugačko. Meso se naposljetku mora moći lagano odvojiti od kosti. Prilozi svinjskoj ili usoljenoj koljenici razlikuju se ovisno o regiji.

Svježa usoljena koljenica ne bi se smjela čuvati dulje od tri dana u hladnjaku. Usoljena koljenica u konzervi treba se čuvati na hladnom mjestu. Potrebno je obratiti pozornost na rok trajanja naveden na limenci.


Sastojci

Ovo se nalazi u usoljenoj koljenici

Usoljena koljenica na 100 grama sadrži oko 140 kilokalorija. Udio masti na 100 grama iznosi 7,9 grama. Također, u usoljenoj koljenici sadržani su važni vitamini i mineralne tvari. Među njima potrebno je, između ostalog, spomenuti vitamine B1 i B3. Vitamin B1 podržava životno važne fizičke i mentalne funkcije, dok vitamin B3 podržava metaboličke procese u tijelu te služi ćelijama za dobivanje energije.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 139 kcal

Ugljikohidrati: 1,6 g

Bjelančevine: 15,35 g

Masti: 7,84 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,12 mg

Vitamin B6: 0,19 mg

Vitamin C: 0,3 mg

Vitamin E: 0,17 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 35 mg

Željezo: 1,57 mg

Kalij: 110 mg

Magnezij: 16 mg

Natrij: 1112 mg