Mljevena svinjetina: uvijek odličnog okusa
Mljevena svinjetina proizvodi se od grubo ili sitno mljevenog mišićnog mesa te pri tome ima udio soli od najviše jedan posto. Podrijetlo naziva „mljevene svinjetine” pri tome seže unatrag u razdoblje, tijekom kojega se meso još nije strojno prerađivalo, već se usitnjavalo nožem.
Mljevena svinjetina ima ova posebna svojstva
Plećka i prsni dio svinje obično se upotrebljavaju se za proizvodnju mljevene svinjetine. Oni pri tome ne smiju premašivati najveći udio masti od 35 posto. Prilično visoki udio masti grube mljevene svinjetine čini je ekstremno hranjivom i zasitnom. Prilično crvenkasta mljevena svinjetina prožeta je pojedinačnim akcentima, udjelom tetiva mesa. Konzistencija je prilično mekana.
Grubo ili sitno?
Tijekom upotrebe razlikuje se između grubo i sitno mljevene svinjetine: gruba mljevena svinjetina također se naziva grubo meso ili grubo mljeveno, a sitno mljevena svinjetina naziva se i tatarskom. Omiljeni su oblici pripreme s lukom, paprom i solju. Mljevena svinjetina može se po želji oblikovati i dalje prerađivati.
Odakle izvorno potječe mljevena svinjetina?
Mljevena svinjetina proizvodi se diljem svijeta i popularna je posebno na europskom, odnosno na azijskom tržištu. U okviru procesa proizvodnje očišćeno se mišićno meso, uz dodatak manje od jednog postotka soli, najprije usitnjava u stroju, a zatim mu se dodaju razni začini.
Kada je sezona mljevene svinjetine?
Za proizvodnju mljevene svinje ne postoji posebna sezona jer se svinja kao domaća životinja kolje tijekom cijele godine. Za mljevenu svinjetinu upotrebljava se samo meso svježe zaklanih svinja. Samo mljeveno meso k tomu se prodaje u sirovu obliku, odnosno ne kuha se, usoljava niti konzervira na drugi način.
Za što se može upotrebljavati mljevena svinjetina i kako se treba čuvati?
Mljevena svinjetina smatra se omiljenom delikatesom, koja se u pojedinim državama rado jede i sirova kao namaz na kruhu u kombinaciji s lukom, kiselim krastavcima te solju i paprom. Osim toga, rado se prerađuje i u razna mesna jela, kao što su kosani odresci ili hamburgeri . Mljevena svinjetina stoga se može jesti kako sirova, tako i pržena, pečena na roštilju ili kuhana na pari. Mljevena svinjetina lako je kvarljiva te bi se stoga prije upotrebe smjela čuvati samo nekoliko dana i pri tome obvezno hladiti.
Ovo se nalazi u mljevenoj svinjetini
Zbog svojeg visokog udjela soli, mljevena svinjetina morala bi se u pravilu izbjegavati u slučaju postojanja tegoba krvožilnog sustava. Međutim, mljevena svinjetina također predstavlja dobar izvor energije i proteina te vitamin-B12-Quelle, zbog čega ima i pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.
kcal: 276 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 19 g
Masti: 22,5 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,71 mg
Vitamin B2: 0,19 mg
Vitamin B6: 0,43 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,47 mg
Kalcij: 7 mg
Željezo: 1,19 mg
Kalij: 442 mg
Magnezij: 28 mg
Natrij: 80 mg