Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svinjski trbuh: krepak i aromatičan

Svinjski trbuh svestrano je upotrebljiv. U kuhinji se posebno cijeni njegov aromatičan, krepak i intenzivan okus. Time predstavlja, na primjer, savršen mesni prilog za variva.

Dobro je znati

Svinjski trbuh ima ova posebna svojstva

Svježi svinjski trbuh u detaljnom prikazu

Svinjski trbuh naziv je za komade mesa koji čine stražnji i donji prsni koš svinje. U tim komadima mesa djelomično mogu biti sadržane kosti rebra, a usto su prožeti mašću. Oni se upotrebljavaju kao rebarca . Preostalo je meso trbušno meso, koje također služi kao slanina . Svinjski trbuh može se kuhati, pržiti, konzervirati i dimiti.

Također, svinjski trbuh poznat je i kao slanina , no u tomu je obliku najčešće dimljen. Za slaninu se ne upotrebljava samo masno tkivo trbuha, već i buta te svinjskog karea. Kada je svinjski trbuh još prožet mekanim trakama mesa, tada je idealno prikladan i za pripremu trbušne slanine, koja se rado upotrebljava kao nadjev za kruh. Ova slanina može se upotrebljavati i kao dodatak uz bezmasne sorte mesa i divljači.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svinjski trbuh?

Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.


Sezona

Kada je sezona svinjskog trbuha?

Svinjski trbuh dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati svinjski trbuh i kako se treba čuvati?

Svježi svinjski trbuh u detaljnom prikazu

Svinjski trbuh već se cijeli niz godina upotrebljava u kuhinji. Prvenstveno variva dodatkom svinjskog trbuha dobivaju krepak i aromatičan okus. Svinjski trbuh može se dugo peći ili pržiti. Kada se urezana kožica prije prženja skuha u slanoj vodi, tijekom naknadnog pečenja postat će optimalno hrskava. Odnedavno se svinjski trbuh rado upotrebljava i kao meso za roštilj – na primjer, kao takozvani „odrezak za drvosječe”.

Ovako se treba čuvati svinjski trbuh

Svježi (vakuumski zapakirani) svinjski trbuh u hladnjaku se može čuvati najmanje šest dana pri temperaturi od tri do sedam Celzijevih stupnjeva. Nakon što se otvori, može se čuvati još od četiri do pet dana. U zamrzivaču se svježi svinjski trbuh može čuvati do godinu dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u svinjskom trbuhu

Svinjski trbuh sadrži važne vitamine i mineralne tvari, kao što je vitamin B3, koji je važan za metaboličke procese u tijelu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 0 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 17,8 g

Masti: 21,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 6 µg

Vitamin B1: 0,81 mg

Vitamin B2: 0,81 mg

Vitamin B6: 0,45 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1 mg

Željezo: 1,1 mg

Kalij: 157 mg

Magnezij: 25 mg

Natrij: 59 mg