Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svinjski kare: sočan i hranjiv

Svinjski kare nalazi se na leđima svinje, s obje strane kralježnice. Zbog svojeg mesa prožetog mišićima i usporedivo niska udjela masti, rado se upotrebljava za proizvodnju bezmasnih odrezaka za roštilj, šnicli i cordon bleua.

Dobro je znati

Svinjski kare ima ova posebna svojstva

Svježi svinjski kare u detaljnom prikazu

Svinjski kare (koji se također naziva svinjska leđa ili komad rebra ) ružičaste je boje i prožet bijelom strukturom tetiva. Njegov je oblik duguljast, uzak i cilindričan. Prilično nemasno leđno meso svinje nakon pripreme ima blago mesnat okus. Iznimno je hranjivo jer raspolaže visokim udjelom proteina. Dodavanjem raznih začina, kao što su sol i papar, dodatno se naglašava njegova aroma.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svinjski kare?

Svinjski kare proizvodi se i prerađuje diljem svijeta. Iz svinjskog karea, koji se isprva odvaja kao komad kotleta, u tijeku procesa obrade najprije se uklanjaju tetive, zatim se reže na manje komade i industrijski pakira – a u tomu obliku dospijeva i u maloprodaju. Rasklapanjem svinjskih leđa k tomu se mogu preraditi i u druge namirnice. Tako svinjski kare, na primjer, služi kao osnova za proizvodnju takozvanih „odrezaka u obliku leptira”.


Sezona

Kada je sezona svinjskog karea?

Svinje se kolju tijekom cijele godine, zbog čega za svinjski kare ne postoji posebna sezona.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati svinjski kare i kako se treba čuvati?

Svježi svinjski kare u detaljnom prikazu

Svinjski kare služi kao popularna osnova za pripremu najrazličitijih jela, kao što su pečenje od svinjskog karea i svinjski odresci te svinjska šnicla i cordon bleu. Međutim, meso svinjskog karea, koje je razmjerno bogato mišićima i nemasno, često se mora obrađivati ručno kako bi bilo mekše. Rijetko kada dolazi u obzir kao meso za užine i međuobroke, već se gotovo isključivo upotrebljava za kuhanje.

Svinjski kare također se može usoliti ili dimiti te zatim preraditi u „svinjski Kasseler” i šunku od lososa od svinjetine. Kao i sve ostalo svježe meso, svinjski kare u hladnjaku se može čuvati svega nekoliko dana. Ako se ne potroši, može se zamrznuti, što je moguće uraditi bez ikakvih problema.


Sastojci

Ovo se nalazi u svinjskom kareu

Meso svinjskog karea zbog svojeg je niskog udjela masti i istovremeno relativno visokog udjela proteina jedno od najzdravijih mesa svinje. Jednako velika je i zdravstvena dodana vrijednost za izgradnju mišića te podržavanje imunološkog sustava tijela. Osim toga, u svinjskom kareu nalaze se velike količine mineralnih i hranjivih tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 127 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 21,34 g

Masti: 8,33 g

Vitamini

 

Vitamin A: 2 µg

Vitamin B1: 0,426 mg

Vitamin B2: 0,181 mg

Vitamin B6: 0,718 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 7 mg

Željezo: 0,53 mg

Kalij: 358 mg

Magnezij: 24 mg

Natrij: 47 mg