Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mljeveno svinjsko meso: za kruh

Njemačka riječ „Mett” dolazi iz niskonjemačkog jezika i ne označava ništa drugo doli „mljeveno svinjsko meso bez slanine”. Različiti sinonimi za mljeveno svinjsko meso često se mogu čuti: bilo da je riječ o mljevenoj svinjetini, faširanom mesu ili sličnim izrazima.

Dobro je znati

Mljeveno svinjsko meso ima ova posebna svojstva

Svježe mljeveno svinjsko meso u detaljnom prikazu

Mljeveno svinjsko meso jest usitnjeno i začinjeno svinjsko meso. To se mljeveno meso miješa s drugim dijelovima za mljeveno meso, oboje se grubo odmašćuje i isprva im se ne dodaju nikakvi drugi sastojci. Mljeveno svinjsko meso može se jesti sirovo na kruhu ili žemljici . Ono ne samo da ima dobar okus, već je i vrlo zdravo jer sadrži velike količine vitamina B3, dakle, nijacina, koji je važan za brojne metaboličke procese. Prvo mljeveno svinjsko meso vjerojatno je nastalo 1903. godine u jednoj berlinskoj gostionici.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mljeveno svinjsko meso?

Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu. 


Sezona

Kada je sezona mljevenog svinjskog mesa?

Mljeveno svinjsko meso dostupno je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mljeveno svinjsko meso i kako se treba čuvati?

Svježe mljeveno svinjsko meso u detaljnom prikazu

Mljeveno svinjsko meso namijenjeno je za sirovu konzumaciju te se jede u kombinaciji s kruhom ili žemljicama. Ono sadrži isključivo sol, luk i začine. Mljeveno svinjsko meso namijenjeno prženju posebno je označeno. Mljeveno svinjsko meso može se učiniti dugotrajnim u obliku začinjenog mljevenog mesa – snažno začinjene i dimljene sirove kobasice aromatična okusa. Sitno mljeveno svinjsko meso može se pronaći i u tirinškoj kobasici za prženje. 

Ovako se treba čuvati mljeveno svinjsko meso

Sirovo mljeveno svinjsko meso treba se potrošiti isti dan. Kada se zamrzne, može se u zamrzivaču čuvati tri mjeseca. Bez obzira na to kupuješ li svježe ili zapakirano mljeveno svinjsko meso: uvijek obrati pozornost na rok upotrebe. Ako u pogledu toga postoje nesigurnosti, bolje je mljeveno meso dovoljno dugo pržiti ili ga kuhati u obliku malih okruglica kako bi odumrle sve bakterije.


Sastojci

Ovo se nalazi u mljevenom svinjskom mesu

Mljeveno svinjsko meso sadrži mineralne tvari i vitamine B važne za tijelo.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 276 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 19 g

Masti: 22,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,71 mg

Vitamin B2: 0,19 mg

Vitamin B6: 0,43 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,47 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 7 mg

Željezo: 1,19 mg

Kalij: 442 mg

Magnezij: 28 mg

Natrij: 80 mg