Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svinjski vrat: sočan i aromatičan

Kod svinjskog vrata riječ je o produžetku snopa kotleta u vratu životinje. Odvajanje svinjskog vrata i snopa kotleta provodi se između četvrtog ili petog rebra.

Dobro je znati

Svinjski vrat ima ova posebna svojstva

Svježi svinjski vrat u detaljnom prikazu

Svinjski vrat poznat je i kao svinjska vratina, a u Austriji se naziva i „svinjsko rame”. On ima udio masti od deset do 15 posto, zbog čega će tijekom prženja, pečenja na roštilju ili dugačkog pečenja u pećnici biti posebno sočan i aromatičan. U Njemačkoj se svinjski vrat također usoljava, nakon čega se zove „Kasseler Kamm” ili „Kasselski vrat”

Svojstva kvalitete svinjskog vrata

Visokokvalitetno meso svinjskog vrata ružičaste je, a mast čisto bijele boje. Mesna su vlakna fina, a miris je neutralan ili blago kiselkast. Svinjski vrat s jedne se strane odvaja, dakle, bez kosti vratnog kralješka, dok se s druge strane nudi s kosti. Ta se varijanta naziva „kao izraslo”; iz svinjskog vrata s kostima pretežito se režu kotleti .


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svinjski vrat?

Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.


Sezona

Kada je sezona svinjskog vrata?

Svinjski vrat dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati svinjski vrat i kako se treba čuvati?

Svježi svinjski vrat u detaljnom prikazu

Svinjski vrat može se pripremiti na razne načine. On se u jednom komadu upotrebljava kao pečenje , narezan na komade kao kotlet (s kostima) ili svinjski odrezak (bez kosti), narezan na kocke kao gulaš ili varivo ili, narezan na male komade, kao mljevena svinjetina. Svinjski vrat može se peći na roštilju, dugo peći u pećnici, pržiti ili kratko zapržiti. Pod nazivom „Kasseler vrat” također se nudi usoljen i dimljen. Svinjsko se meso zbog opasnosti od trihinele uvijek mora dobro termički obraditi, odnosno, ne smije se poslužiti dok ima ružičasto-crvenu boju.

Ovako se treba čuvati svinjski vrat

Svinjski vrat morao bi se pripremiti što svježiji, dakle, unutar jednog ili dva dana. Naknadno dozrijevanje u hladnjaku kod robe iz maloprodaje nije potrebno. Svinjsko meso mora se raspakirati nakon kupnje i staviti u posudu koja se može zatvoriti, a u kojoj se nalazi preokrenuti tanjurić. Tako se meso neće čuvati u vlastitu soku. Svinjski vrat mora se smjestiti u najhladnije područje hladnjaka, sasvim dolje, neposredno iznad pretinca za povrće. Svinjski vrat može se i zamrznuti, a u zamrzivaču se može čuvati do šest mjeseci.


Recepti

Što možeš pripremiti od svinjskog vrata


Sastojci

Ovo se nalazi u svinjskom vratu

Svinjski vrat sadrži važne vitamine i mineralne tvari, kao što su željezo, magnezij i kalcij. Mogu se pronaći i, na primjer, vitamini B12 i B6, koji jačaju živčani sustav, kosu i imunološki sustav tijela.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 226 kcal

Ugljikohidrati: 0,93 g

Bjelančevine: 20,08 g

Masti: 15,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,03 µg

Vitamin B1: 0,88 mg

Vitamin B2: 0,24 mg

Vitamin B6: 0,56 mg

Vitamin C: 1,88 mg

Vitamin E: 0,43 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 69 mg

Željezo: 1,32 mg

Kalij: 352 mg

Magnezij: 27 mg

Natrij: 89 mg