Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svinjetina: svestrani kuhinjski klasik

Gotovo nijedno drugo meso ne može se upotrebljavati na toliko načina kao svinjetina. Cijeni se i upotrebljava gotovo diljem svijeta – uz iznimku država s pretežitim muslimanskim stanovništvom. Svinje se ubrajaju među prve životinje koje je čovjek udomaćio.

Dobro je znati

Svinjetina ima ova posebna svojstva

Svinjetina sadrži velike količine energije, zbog čega nije baš niskokalorična. U 100 grama svinjskog mesa u pravilu se nalazi oko 250 kalorija, a stvarna energetska vrijednost uvijek ovisi i o tome o kojem je dijelu svinje riječ.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svinjetina?

Svježa svinjetina u detaljnom prikazu

Povijest svinjetine seže unatrag do razdoblja od 10 000 godina prije nove ere, dok su se ljudi postupno odlučivali živjeti sjedilačkim načinom života. Kako se divlje životinje, baš kao ni tadašnja divlja svinja, više ne bi morale loviti, donesena je odluka o udomaćivanju svinje – i to je bio trenutak rađanja današnje domaće svinje. 

Domaća životinja koja je rasprostranjena diljem svijeta

Arheolozi potvrđuju da se svinja u Aziji upotrebljavala kao osnovno meso već prije oko 12 000 godina, a u Europi već prije 6000 godina. Međutim, sve do kolonizacije američkih kontinenata i Australije, svinja je bila potpuna nepoznanica u tim dijelovima svijeta. Širenje svinje u angloameričkom prostoru stoga se dogodilo tek tijekom 18. stoljeća. Danas se svinje drže kao domaće životinje gotovo diljem svijeta. Uz iznimku muslimanskih kultura i ortodoksnih židovskih zajednica, svinjetina se smatra jednim od najpopularnijih mesnih proizvoda na svijetu te se stoga u brojnim kulturama upotrebljava za pripremu tradicionalnih jela.


Sezona

Kada je sezona svinjetine?

Svinjetina je dostupna tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati svinjetina i kako se treba čuvati?

Svježa svinjetina u detaljnom prikazu

Svinjetina se smatra glavnim sastojkom tradicionalnih jela u brojnim kulturama. Svinjsko meso prvenstveno se kuha ili prži te zatim poslužuje u kombinaciji s različitim prilozima od povrća. Osim toga, svinjetina se u pojedinim kulturama konzumira i sirova – na primjer, u Njemačkoj se svinja u obliku mljevene svinjetine jede i sirova kao namaz na kruhu. Također, svinjetina je popularna kao meso za roštilj – u tu se svrhu često upotrebljavaju svinjski kotleti ili rebarca. Iznimno je popularna i upotreba kao sastojak u juhama ili varivima.Sastojci

Ovo se nalazi u svinjskom mesu

Konzumacija svinjetine ljudskom organizmu prvenstveno pruža velike količine energije, zbog čega bi se morala jesti umjereno, a stoga također nije idealna za dijetu. Osim toga, u svinjetini se nalazi poprilično visok udio kolesterola, zbog čega bi osobe koje boluju od tegoba krvožilnog sustava to meso morale jesti u ograničenim količinama. Bez obzira na to, u svinjetini se nalazi pozitivan spektar hranjivih i mineralnih tvari te se stoga, ukupno gledano, smatra sigurnom namirnicom ako se umjereno konzumira.