Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svinjski but: najveći komad svinje

Svinjskim butom označava se dio stražnje četvrtine svinje. Zbog njihove veličine, oba svinjska buta čine oko 25 posto životinje; svaki but, ovisno o dobi i težini svinje u trenutku klanja, teži između pet i deset kilograma.

Dobro je znati

Svinjski but ima ova posebna svojstva

Svježi svinjski but u detaljnom prikazu

Svinjski but najveći je komad svinjskog mesa. Pri tome je riječ o komadu stražnjeg dijela svinje. But se sastoji od gornjeg dijela buta, regije boka i regije zdjelice. Svinjski but najčešće se nudi razrezan na komade. To su donja polovica, gornja polovica, orah i bok. Pri tome je svaki dio zbog svojih svojstava prikladan za drukčiji način pripreme.

To se meso naziva i šunka . Cijeli svinjski but s kožicom, mašću i kostima naziva se but s kosti . Od njega se proizvode specijaliteti šunke, kao što su Serrano šunka i Parma šunka.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svinjski but?

Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.


Sezona

Kada je sezona svinjskog buta?

Svinjski but dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati svinjski but i kako se treba čuvati?

Svježi svinjski but u detaljnom prikazu

Okrugli dio svinjskog buta, koji graniči s donjom polovicom te se nalazi ispred koljena svinje, naziva se orah ili, zbog oblika, i kugla. Zbog svojeg prirodnog oblika, rado se usoljavaju u komadu i prodaju kao „šunka od oraha” . Zbog svojeg nemasnog mesa, također je prikladan za kratko prženje.

Osim toga, svinjski but može se preraditi i u komadu. Na primjer, reže se na dijelove, uklanjaju se masni dijelovi koji strše, zatim se konzervira ili suši na zraku te nudi u obliku kuhane šunke. Posebno se talijanska Parma šunka i španjolska Serrano šunka moraju spomenuti kao izrazito aromatične varijacije šunke svinjskog buta.

Ovako se treba čuvati svinjski but

Sirovo i još neprerađeno meso svinjskog buta u hladnjaku se može čuvati od dva do tri dana. Ako nije vakuumirano zapakiran, svinjski but mora se čuvati uz što manji utjecaj zraka, na primjer, u zatvorenom spremniku. Važno je da se spremnik neposredno prije nakratko navlaži vrućom vodom kako bi se uklonile sve moguće klice i bakterije. Kada se zamrzne, meso se može čuvati i do godinu dana ako se rashladni lanac ne prekine ili ako je meso zamrznuto postupkom brzog zamrzavanja.


Sastojci

Ovo se nalazi u svinjskom butu

Svinjski but sadrži važne vitamine i mineralne tvari. Sadržani su vrijedni vitamini B1, B2, B3, B5 i B6. Također, važne su sadržane tvari magnezij, kalcij i fosfor.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 136 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 21,2 g

Masti: 5,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,01 µg

Vitamin B1: 0,9 mg

Vitamin B2: 0,23 mg

Vitamin B6: 0,5 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,41 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 2 mg

Željezo: 1,09 mg

Kalij: 300 mg

Magnezij: 25 mg

Natrij: 75 mg