Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svinjski obraz: krepki prilog

Svinjski obraz potječe iz glave svinje te sadrži velike količine vezivnog tkiva i masti. Svinjski obraz nije prikladan za kratko prženje, zbog čega se često konzervira i peče.

Dobro je znati

Svinjski obraz ima ova posebna svojstva

Svježi svinjski obraz u detaljnom prikazu

Svinjski obraz jest komad mesa iz svinjske glave. On je smješten bočno, s desne i lijeve strane usta. Budući da taj dio svinjske glave sadrži i mišić za žvakanje, to meso ima dugačka vlakna te velike količine vezivnog tkiva i masti. Svinjski obraz najčešće se nudi usoljen i termički obrađen, zbog čega – baš kao i usoljena koljenica – ima dulji rok trajanja.

Svinjski obraz često je sastavni dio mesne plate, koja se poslužuje s krvavicomjetrenom kobasicom te kuhane potrbušine. Međutim, mogu se pronaći i u juhama i varivima ili dimljeni uz jelo od kelja. Budući da svinjski obraz sadrži više masti, mora se dulje termički obrađivati i kuhati s drugim namirnicama. Samo će tako razviti svoj tipičan okus.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svinjski obraz?

Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.


Sezona

Kada je sezona svinjskog obraza?

Svinjski obraz dostupan je tijekom cijele godine. On se nudi konzerviran i termički obrađen, svjež, zapakiran ili zamrznut.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati svinjski obraz i kako se treba čuvati?

Svježi svinjski obraz u detaljnom prikazu

Meso svinjskog obraza nije prikladno za kratko prženje, već samo za kuhanje ili dugačko pečenje. Ovisno o sastavu mesa, taj postupak može potrajati sat vremena ili dva. Stoga većinom služi kao prilog u krepkim jelima kao što su juhe i variva ili se jede uz kiseli kupus i kelj. Međutim, posebno se u sredozemnom prostoru mogu pronaći različiti recepti, u okviru kojih se svinjski obraz prži uz upotrebu začina koji pojačavaju okus.

Svinjski obraz usto je odavno sastavni dio jelovnika međunarodnih gurmanskih restorana. Ondje se često kuha ili prži uz dodatak kvalitetnih – katkad i egzotičnih – začina te poslužuje uz odabrano povrće.

Ovako se treba čuvati svinjski obraz

Konzerviranjem i termičkom obradom svinjski obraz može se čuvati u hladnjaku na sedam stupnjeva oko pet dana. Naravno, može se čuvati i u zamrznutom obliku. U svrhu odmrzavanja potrebno je svinjske obraze staviti u hladnjak.


Sastojci

Ovo se nalazi u svinjskom obrazu

Dimljeni svinjski obraz sadrži važne vitamine, mineralne tvari i elemente u tragovima, kao što su vitamini B, željezo i cink.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 299 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 16,65 g

Masti: 26,17 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,67 mg

Vitamin B2: 0,18 mg

Vitamin B6: 0,41 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,48 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 4 mg

Željezo: 0,81 mg

Kalij: 301 mg

Magnezij: 19 mg

Natrij: 54 mg