Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svinjski file: nemastan, mekan, sočan

Svinjski file, koji se naziva i lungić, daleko je najkvalitetniji i najmekši dio svinje. Kod njega je riječ o tankom mišićnom snopu, koji se nalazi ispod kralježnice i koji je zaštićen od niza kotleta u stražnjoj polovici svinje.

Dobro je znati

Svinjski file ima ova posebna svojstva

Svježi svinjski filet u detaljnom prikazu

Svinjski file, koji se u Austriji naziva i „djevičanski file” , posebno je mekan, nemastan, sočan i intenzivna okusa. On se dijeli na glavu filea, središnji dio i vrh file. Vrh fileta naziva se i file ili „mignon”

Svježi svinjski filetima sjajnu vanjsku površinu i čvrstu strukturu. Prije nego što svinjski file dospije u prodaju, s njega se uklanjaju svi dijelovi masnog tkiva, nakon čega ostaje čist, visokokvalitetan komad mišićnog mesa. Taj komad mesa odlikuje se izrazito finom strukturom, a ona uvelike utječe na vrlo visoku razinu uživanja u svinjskom fileu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svinjski file?

Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu.


Sezona

Kada je sezona svinjskog filea?

Svinjski file dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati svinjski file i kako se treba čuvati?

Svježi svinjski filet u detaljnom prikazu

Svinjski file vrlo je dobro meso za pečenje i roštilj. Međutim, upotrebljava se – narezan na kocke ili kriške – i za sasvim raznolike specijalitete – na primjer, mljeveno meso . Svinjski file predstavlja osnovu za odreske od filea, medaljone, glavu filea, file „mignon” i kockice filea te za Fondue ili Raclette.

Ovako se treba čuvati svinjetina

Svinjski file ne smije se pripremiti neposredno nakon klanja, već mora dozrijevati dva ili tri dana. Dobra kvaliteta može se lako prepoznati po blijedoružičastoj boji i neutralnom mirisu. Meso se u hladnjaku može čuvati od dva do četiri dana. U svrhu optimalnog čuvanja, treba se staviti u posudu s poklopcem, i to na preokrenutom tanjuriću. Tako se file neće marinirati u vlastitu soku. Ako je svinjski file vakuumski zapakiran, može se pri temperaturi nižoj od sedam Celzijevih stupnjeva tjedan dana čuvati u hladnjaku. U zamrzivaču se svinjski file može čuvati do deset mjeseci.


Recepti

Što možeš pripremiti od svinjskog fileta


Sastojci

Ovo se nalazi u svinjskom filetu

Svinjski filet sadrži brojne hranjive tvari, niskokaloričan je i zdrav. On sadrži brojne vitamine B i visokokvalitetne mineralne tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 166 kcal

Ugljikohidrati: 1,16 g

Bjelančevine: 21,22 g

Masti: 8,41 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,03 µg

Vitamin B1: 0,67 mg

Vitamin B2: 0,21 mg

Vitamin B6: 0,42 mg

Vitamin C: 2,12 mg

Vitamin E: 0,39 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 30 mg

Željezo: 1,16 mg

Kalij: 351 mg

Magnezij: 27 mg

Natrij: 127 mg