Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svinjski odrezak: pohani klasik

Svinjskim odreskom nazivaju se tanko narezani komadi mesa bez kostiju iz svinjskog buta. Ukusan je uz prilog prženih krumpirića i salate, ali postoje i varijacije kao što su lovački odrezak ili odrezak u vrhnju.

Dobro je znati

Svinjski odrezak ima ova posebna svojstva

Svježi svinjski odrezak u detaljnom prikazu

Svinjski odrezak uglavnom se uzima iz buta, ponekad i iz leđa svinje. Tanki komadi mesa tuku se batom za meso prije prženja ili pohanja dok ne budu ravni ili se pak prešaju valjkom. Tako će meso biti mekše.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe svinjski odrezak?

Domaća svinja potječe od udomaćene svinje s Bliskog istoka, a ona je prije otprilike 8500 godina dospjela u Europu. Pojam „svinjski odrezak” vjerojatno potječe iz austrijskog značenja za narezani ili prženi komad mesa.


Sezona

Kada je sezona svinjskog odreska?

Svinjski odrezak dostupan je tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati svinjski odresci i kako se trebaju čuvati?

Svježi svinjski odrezak u detaljnom prikazu

Ovako se priprema pohani svinjski odrezak

Najprije se priprema meso odreska. U tu se svrhu s obje strane tuče batom za meso – tako će meso nakon prženja ostati mekano i sočno. Zatim se meso po ukusu začinjava najčešće paprom i solju. Nakon toga se odrezak poha; u tu su svrhu potrebni jaje, brašno i krušne mrvice.

Jaje je potrebno umutiti kako bi se žumanjak i bjelanjak pomiješali. Odrezak je potrebno posipati brašnom, zatim uroniti meso u umućeno jaje i naposljetku odrezak uvaljati u krušnim mrvicama. Potrebno je dodati ulje u tavu i zagrijati ga. Kada je vruće, komadi odrezaka polažu se u tavu, a mast ili ulje također se prelijevaju preko panade kako se ne bi stvarali mjehurići zraka. Kada svinjski odrezak s obje strane poprimi zlatno-smeđu boju i bude hrskav, može se konzumirati.

Ovako se treba čuvati svinjski odrezak

Sirovi svinjski odresci ne smiju se čuvati dulje od tri ili četiri dana u hladnjaku. Najbolje ih je odmah preraditi. Alternativno se komadi odrezaka mogu i zamrznuti, a tako ćeš osigurati da se ne pokvare. Zamrznuto meso u zamrzivaču se može čuvati od šest do osam mjeseci. Prije zamrzavanja izvadi meso iz originalne ambalaže i zapakiraj ga zrakonepropusno u vrećicu za zamrzavanje.


Recepti

Što možeš pripremiti od svinjskog odreska


Sastojci

Ovo se nalazi u svinjskom odresku

U svinjskom odresku sadržane su važne mineralne tvari i vitamini – posebno vitamin B1. On je odgovoran za energetski metabolizam u stanicama. Također, taj je vitamin odlučujuć za tjelesnu i mentalnu funkciju te za zdravlje živčanog sustava. Svinjski odrezak istovremeno je važan izvor željeza.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 107 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 22,2 g

Masti: 1,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,01 µg

Vitamin B1: 0,8 mg

Vitamin B2: 0,19 mg

Vitamin B6: 0,39 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,41 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 9 mg

Željezo: 1,7 mg

Kalij: 292 mg

Magnezij: 21 mg

Natrij: 72 mg