Od umaka od datulja do guacamole umaka: ovo su najbolji umaci svih vremena
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Bez obzira na to preferiraš li kremaste i svježe ili voćne i ljute, na raspolaganju ti je golem izbor različitih recepata za umake.
- Posebno je popularan umak od datulja. Ovdje ćeš pronaći jednostavan recept koji možeš pripremiti kod kuće.
- Iako većina recepata uključuje mliječne proizvode kao što su vrhnje ili svježi sir, postoje i mnoge biljne opcije, među kojima se posebno ističu klasični guacamole umak od avokada i humus.
Sladak i pikantan: umak od datulja pravi je hit
O ovom umaku trenutačno svi pričaju: kremasti umak od datulja koji je jednostavno neodoljiv. Osobito je popularan u varijanti s curryjem jer se slaže sa svime: na svježem kruhu, sa sirovim povrćem ili kao najpoželjniji dodatak roštilju. S obzirom na njegovu gustoću i činjenicu da se priprema od svježeg sira, kojem se dodaju sitno nasjeckane sušene datulje, umak od datulja i curryja zapravo se može smatrati namazom. Karamelasta datulja, koja se često uspoređuje s medom, daje mu blago sladak okus. Za razliku od voćnih umaka, ovaj se kremasti umak priprema od sušenog voća: mekih datulja bez koštica.
Kako napraviti umak od datulja kod kuće
Otvorili smo ti apetit? Onda probaj pripremiti ovaj ukusni umak! Osim toga, možeš ga dodatno oplemeniti sjeckanim orasima ili medom. Umjesto curry praha za dodatnu pikantnost možeš upotrijebiti i ras al hanout ili harissa pastu.
Kremast i osvježavajući: umak od avokada uvijek je pravi izbor
Avokado je doista svestrana namirnica. Od njega se radi popularni guacamole, koji je ujedno veganski umak. Taj poznati umak od avokada priprema se od zrelih avokada, rajčica, češnjaka, soka limete i jalapeno papričica. Ukusna krema od avokada sjajno ide uz pečeni tortilla čips, ali izvrsna je i sa štapićima od povrća te kao namaz za kruh. Budući da je avokado bogat nezasićenim masnim kiselinama i gotovo da ne sadržava ugljikohidrate, prikladan je i kao ukusan umak za meso i ribu, posebice za one koji preferiraju prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata.
Uz ovaj recept za umak od avokada ne možeš pogriješiti
Već imaš sve sastojke za umak od avokada? Onda ti do savršenog užitka nedostaje još samo nekoliko koraka. Savjet: ako želiš dobiti posebno kremastu teksturu i slani okus, kremi od avokada možeš dodati svježi sir ili domaći aioli. Također je ukusna (a istodobno i veganska) kombinacija pirea od avokada i humusa.
Bogatstvo okusa: umaci od češnjaka za pravu eksploziju okusa
Među umacima i namazima posebno je omiljen umak od češnjaka. Njime ćeš svako jelo dodatno obogatiti, a običan kreker pretvoriti u pravu poslasticu. Izvrsno se slaže i sa slanim štapićima ili štapićima od povrća. Osim toga, posebno je ukusan s pečenim mesom i francuskim kruhom. Njegova pikantna kremasta tekstura dolazi do izražaja i u zimi, na primjer uz fondue ili raclette.
Isključivo biljni: veganski umaci slanog okusa
Danas postoji i čitav niz biljnih alternativa za svježi sir i jogurt, i to sa začinskim biljem ili bez njega. Za pripremu umaka možeš upotrijebiti i veganske jogurte na bazi soje ili kokosa i od njih napraviti veganski tzatziki s krastavcima i češnjakom. Ako želiš nešto gušći umak, možeš mu dodati pastu od orašastih plodova, na primjer od smeđih ili bijelih badema. Druga je opcija za umakanje veganska majoneza. Kako je napraviti kod kuće možeš saznati u ovom članku. Kao izvrsna osnova može poslužiti i pire od povrća, primjerice pire od krumpira, od pečenih patlidžana ili od slanutka za ukusan humus.
Često slatkasti, a najčešće ljuti: recepti za voćne umake
Voćne kaše također su izvrsna osnova za mnoge slatke i kisele umake, primjerice kaše od breskve i ananasa. Ako nemaš vremena, možeš upotrijebiti i gotovi proizvod iz limenke. S druge strane, za umak od manga najbolje je upotrijebiti pulpu zrelog manga. Bilo u kombinaciji sa soja umakom i rižinim octom ili limetom za slatko-kiseli okus ili pak s curryjem u prahu i pahuljicama čilija ili sambal oelekom za slatko-ljuti okus, voćni i ljuti umaci sjajni su uz topla azijska glavna jela s mesom, ribom ili rižom.
Od kiselog vrhnja do svježeg sira: ovi umaci doista su svestrani
Od kiselog vrhnja do skute sa začinima, bazu bijelih umaka u pravilu čine mliječni proizvodi kao što su kiselo vrhnje, crème fraîche, svježi sir ili skuta s različitim udjelima masti. Uz dodatak soli i papra, češnjaka ili mladog luka, limunova soka i svježeg začinskog bilja poput vlasca, peršina, kopra ili medvjeđeg luka, skuta se pretvara u ukusni dodatak raznim jelima. Na primjer, skuta se sjajno slaže s pečenim krumpirom, zelenim šparogama, pečenim gljivama ili povrćem pripremljenim u pećnici. Umjesto skute možeš uzeti i kiselo vrhnje te ga začiniti solju i paprom, i već je gotov umak za tvoj krumpir. Drugu kategoriju bijelih umaka čine oni na bazi majoneze, kao što su aioli ili remulade. Za nešto manje kaloričnu varijantu, kao osnovu možeš upotrijebiti i jogurt. Ovi recepti odlični su i kao namazi za kruh, dodaci jednostavnoj salati ili za večeru.