Sve što trebaš znati o bundevi
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Bundeva je ukusna, ali sadržava i brojne korisne hranjive tvari.
- Priprema tog povrća svestranija je nego što možda mislite.
- Od savijače od bundeve preko pletenice s bundevom do smoothieja od bundeve: ovdje ćete pronaći kreativne ideje za recepte.
- Bundeva se puno lakše reže ako je kratko ispečete u pećnici. Pojedinosti o tome i druge upute o pripremi jela od bundeve možete pročitati ovdje.
Sve što trebate znati o bundevi
Želite pripremiti pečene kriške bundeve iz pećnice, kremastu juhu od bundeve ili punjenu bundevu? Ovisno o receptu i godišnjem dobu na raspolaganju su vam različite vrste. Ljeto i jesen sezone su brojnih različitih vrsta bundeve. Zimske bundeve sazrijevaju i beru se u jesen, a ovamo se ubrajaju i vrsta hokkaido koja je vrlo popularna zahvaljujući svojoj jestivoj kori te muškatna bundeva čija je kora također jestiva. Manje ljetne ili obične bundeve beru se sredinom godine u nezrelom stanju, a obuhvaćaju, primjerice, špageti bundevu koja se tako naziva jer se njezino meso tijekom kuhanja raspada na duga vlakna. Zbog velikog udjela vode bundeva nema puno kalorija, no zato je bogata vrijednim vlaknima koja su dobra za probavu. Osim toga, sadržava mnogo hranjivih tvari kao što su kalij, vitamin A i karotenoidi, koji su potrebni organizmu. Jeste li znali da se tikvice ubrajaju u obične bundeve? One su pravi izbor za vas ako tražite namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata: Gulilicom možete narezati tikvice na trake i uživati u niskokaloričnoj namirnici.
Obrada bundeve: postupak
Iako su bundeve ukusne, ponekad su i pomalo nespretne za pripremu. Neke vrste tog povrća teško se gule i režu, posebno kad je riječ o većim plodovima. Kako ispravno pripremiti bundevu: Prvo je prepolovite oštrim nožem, a peteljke odrežite. Potom nožem ogulite polovice na dasci za rezanje odozgo prema dolje. Vlakna i sjemenke iskopajte žlicom. Sjemenke možete začiniti s malo soli i papra, ostaviti da se osuše preko noći na papiru za pečenje i dobit ćete laganu grickalicu. Ako namjeravate upotrijebiti samo jednu polovicu, drugu polovicu možete ostaviti nekoliko dana neoguljenu u hladnjaku.
Savjet: ako vam je teško prepoloviti bundevu, možete se poslužiti pećnicom. Pecite je do pola sata na 150 stupnjeva i zatim ćete je moći lako narezati. Manje bundeve možete kratko kuhati u vodenoj kupelji. Ako želite potpuno izbjeći guljenje, možete nabaviti vrste s jestivom korom, na primjer, hokkaido ili muškatnu bundevu: samo ih dobro operite, odstranite površinske mrlje i pripremite ih prema receptu.
Tražite ekstravagantne recepte s bundevom? Ovdje ćete pronaći 10 kreativnih ideja!
Nitko ne može odoljeti toploj juhi od bundeve, varivu od bundeve, pečenoj bundevi ili lazanjama od bundeve. No postoje i drugi recepti s bundevom koji su toliko originalni da ih vjerojatno još nikad niste pripremili ni probali. Želite li iznenaditi svoje nepce, ali i svoju obitelj ili goste, isprobajte za promjenu neke od naših deset maštovitih recepata. Uživajte u eksperimentiranju!
Okruglice u obliku naranče
Arancini potječu iz sicilijanske kuhinje. Zbog oblika i boje nazivaju se „malim narančama”. Te pržene rižine okruglice premazane jajima i parmezanom najčešće su punjene mesom. Ovdje ih nudimo u vegetarijanskoj varijanti s hokkaido bundevom. Poslužuju se vruće i možete ih upotrijebiti kao neobično predjelo za talijansku večer.
Grije u hladnim danima
Bundeva je uvijek ukusna s njokima ili rezancima, ali postoji i juha u kombinaciji batata i mrkve, koja usto sadržava manje ugljikohidrata. U kombinaciji s bučinim uljem nastaje jedinstveno jelo. Savjet: ako se ne želite mučiti s gulilicom, uzmite špageti bundevu. Njezino se meso prilikom kuhanja raspada na špagete.
Vrijeme je za pletenje
Gotovo tijesto za pizzu može se upotrijebiti na razne načine. Ovaj recept istovremeno je jednostavan, ali i profinjen jer se tijesto mota u pletenicu. Sa svojim blago karamelastim okusom javorova sirupa, pletenica je sjajna kao dodatak jesenskoj salati s kozjim sirom ili kao poseban prilog juhi od bundeve.
Savršeno za tropske temperature
Ako ste već probali curry od bundeve, znate koliko je ukusna kombinacija bundeve i višanja. Sočno tijesto bogato začinima u ovom se posebnom kolaču balansira sa svježim sirom.
Elegantan desert
U ovom brzom receptu bundeva se ne stavlja u tijesto i ne mora se prethodno ispeći ni zgnječiti u pire. Na podlogu od prhkog tijesta s osvježavajućim sirnim namazom slažu se kriške bundeve i kruške koje se ispeku u pećnici.
Pravo osvježenje
Bundeva se ne mora uvijek poslužiti topla, a u ovom smoothieju s mangom čak je sirova. Vrsta hokkaido može se obrađivati i jesti sirova s korom, a isto vrijedi i za muškatnu bundevu.