Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Burek štapić: okus turske kuhinje

Burek štapić je pecivo koje je osobito uobičajeno u Turskoj, na Bliskom istoku i na Balkanu, a karakterizira ga hrskavo lisnato tijesto s ukusnim nadjevom. Bilo da je vegetarijanska s ovčjim sirom, fetom, jajetom, špinatom ili krumpirom ili s mljevenim mesom – turska klasična i svestrana grickalica užitak je i topla i hladna. Burek štapić može se savršeno prilagoditi različitim ukusima i preferencijama pomoću ukusnih recepata i različitih sastojaka za punjenje. 

Korisno je znati

Burek štapići imaju ova posebna svojstva 

Detaljan pregled burek štapića

Burek štapić pripada obitelji burek jela. Sastoji se od tankog tijesta za jufke koje se lako peče ili prži kada se napuni raznim sastojcima. Prhko tijesto i izdašni nadjevi čine specijalitet burek popularnim zalogajem između obroka ili ukusnim prilogom za veći obrok. Osobito u Turskoj, burek se često poslužuje za doručak ili čaj. 


Porijeklo

Odakle izvorno potječu burek štapići?

Burek potječe iz osmanske kuhinje, koja kombinira mnoge utjecaje iz različitih regija bivšeg Osmanskog carstva. Izvorno pripremljena kao dio svečanih jela, burek jela su se kroz stoljeća razvila i postala sastavni dio svakodnevne kuhinje zbog jednostavne pripreme i vremena pečenja od svega nekoliko minuta. 


Sezona

Kad je sezona burek štapića?

Burek štapići i ostala burek jela osiguravaju užitak i raznolikost tijekom cijele godine. U zemljama u kojima se tradicionalno pripremaju turske knedle ne postoji posebna sezona za pecivo. Recept je popularan za pripremu i ljeti i zimi. Međutim, recepti za burek posebno su popularni tijekom mjeseca posta Ramazana, kada se često poslužuju kao dio obroka iftara, večeri prekida posta.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati burek štapići i kako se trebaju čuvati?

Burek štapići su iznimno svestrani i mogu se upotrebljavati na razne načine. Idealni su kao međuobrok, kao dodatak juhama i salatama ili kao dio švedskog stola. Vrlo su popularni i kao zalogajčići na zabavama. Kako bi burek štapići ostali svježi, treba ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Mogu se i zamrznuti i podgrijati u pećnici kad je to potrebno kako bi se sačuvala njihova hrskava tekstura.


Sastojci

Ovo se nalazi u burek štapićima

Glavni sastojci bureka su jufka, ulje i pripadajući nadjev. Ovisno o receptu, nadjevi mogu varirati, ali često se koristi sir poput fete i ovčjeg sira, špinata, jaja, mljevenog mesa ili krumpira. Možeš začiniti solju i paprom – ovisno o ukusu. Tijesto za jufke pravi se od brašna, vode i soli i razvalja se vrlo tanko kako bi se postigla karakteristična hrskava tekstura. Burek štapići su, ovisno o receptu, bogati ugljikohidratima i mastima, ali osiguravaju i bjelančevine, osobito ako su punjeni mesom ili sirom. Zasitna su i ukusna opcija za brzi obrok ili obilan međuobrok. 

Hranjive vrijednosti na 100 g
 

Energija: 1144 kJ/273 kcal

Masti: 13 g

od kojih višestruko nezasićene masne kiseline: 2 g

Ugljikohidrati: 31 g

od kojih šećeri: 3,8 g

Vlakna: 1,7 g

Bjelančevine: 7,2 g

Soli: 1,8 g