Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Pizza Margherita: klasik talijanske kuhinje

Pizza Margherita simbol je talijanske kuhinje i klasik cijenjen u cijelom svijetu. Sa svojom jednostavnom kombinacijom crvenih rajčica, mozzarelle, zelenog bosiljka i prhkog tijesta, recept nije samo jednostavan za pripremu i pečenje, već utjelovljuje i bȋt mediteranske kuhinje. 

Korisno je znati

Pizza Margherita ima ova posebne svojstva 

Detaljan pregled Pizze Margherite

Ova poznata pizza nije samo kulinarski vrhunac, već i dio talijanske povijesti. Napravio ju je 1889. godine napuljski proizvođač pizza Raffaele Esposito. Legenda kaže da je recept nastao u čast talijanske kraljice Margarite Savojske i predstavlja boje talijanske zastave: crvena (rajčica), bijela (mozzarella) i zelena (bosiljak).

Jednostavnost sastojaka i savršena ravnoteža okusa čine ovaj tradicionalni specijalitet bezvremenskim favoritom. Prava Pizza Margherita tradicionalno se peče u pećnici na drva na vrlo visokim temperaturama, što joj daje karakterističnu hrskavu podlogu i lagano pougljeni rub.


Porijeklo

Odakle izvorno dolazi Pizza Margherita?

Pizza Margherita potječe iz Napulja. Napulj se smatra rodnim mjestom pizze, a Margherita je jedna od najpoznatijih varijanti. Grad ima dugu tradiciju izrade pizze koja seže u 18. stoljeće. Upotreba rajčice na pizzi također je počelo u 18. stoljeću nakon što je rajčica donesena u Europu iz Amerike. Kombinacija rajčice, mozzarelle i bosiljka brzo je postala popularna i ostala simbol napuljske kuhinje do danas.


Sezona

Kad je sezona Pizze Margherite?

U Pizzi Margherita možete uživati ​​tijekom cijele godine jer su njezini glavni sastojci – rajčice, mozzarella i bosiljak – dostupni tijekom cijele godine u većini regija. No, svježe, zrele rajčice i aromatični bosiljak mogu se naći osobito ljeti, što Pizzu Margheritu čini posebno ukusnom u ovo doba godine. U ugostiteljstvu se obično koristi pasirana rajčica ili pasta od rajčice kako bi pizza bila konstantno ukusna tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što sve može poslužiti Pizza Margherita i kako se čuva?

Pizza Margherita je svestrana i može se poslužiti i kao glavno jelo i kao međuobrok. Idealna je za društvene prilike, obiteljske večere ili jednostavno kao ukusan obrok između. Najbolji je okus tek izvađen iz pećnice. Ostatke možete pohraniti u hladnjak i podgrijati sljedeći dan, najbolje u pećnici, kako bi se zadržala hrskavost korice. Zamrzavanje je isto moguće, ali tekstura mozzarelle može biti narušena.


Recepti

Slasni recepti za isprobavanje


Sastojci

Ovo se nalazi u Pizzi Margheriti

Pizza Margherita sastoji se od nekoliko ali visokokvalitetnih sastojaka. Tijesto sadržava brašno, vodu, svježi kvasac, sol i malo maslinovog ulja. Umak od rajčice sastoji se od pasirane rajčice, češnjaka, soli, papra i origana. Ovisno o vašem ukusu i receptu, mogu se dodati dodatne talijanske biljke. Preljev se sastoji od svježe crvene rajčice, mozzarelle i listića svježeg bosiljka. U dobroj pizzeriji ovi sastojci nisu samo ukusni nego i hranjivi. Rajčice su bogate vitaminom C i antioksidansima.

Hranjive vrijednosti na 100 g
 

Energija: 1219 kJ/291 kcal

Masti: 13 g

od kojih zasićene masne kiseline: 4,3 g

Ugljikohidrati: 31 g

od kojih šećeri: 4,3 g

Vlakna: 2,2 g

Bjelančevine: 12 g

Soli: 1 g