Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Kajzerice: klasik među pecivima

Kajzerice, poznate i kao kajzer zemičke, tradicionalno su pecivo poznato po svom prepoznatljivom obliku i hrskavoj kori. One su glavni dio doručka u mnogim zemljama i često se konzumiraju s maslacem, pekmezom ili slanim dodacima. U ovom ćeš članku saznati sve što trebaš znati o kajzericama, njihovom porijeklu, najboljem godišnjem dobu za uživanje u njima, njihovoj upotrebi u kuhinji i kako ih najbolje čuvati. 

Korisno je znati

Kajzerice imaju ova posebna svojstva

Detaljan pregled kajzerica

Karakteristično za kajzerice je zvjezdasti vrh koji se izrađuje posebnim pečatom ili ručnim rezanjem u tijesto prije pečenja. Imaju zlatnosmeđu, hrskavu koricu i mekane, prozračne mrvice. Peciva su svestrana i odlično se slažu i sa slatkim i sa slanim dodacima. Posebno su popularna u Njemačkoj i Austriji.


Porijeklo

Odakle izvorno potječu kajzerice?

Porijeklo kajzerica nalazi se u Austriji, gdje su se pekle još u 18. stoljeću. Naziv „Kaiserbrötchen” navodno potječe od cara Franje Josipa I., za kojeg se kaže da je bio veliki ljubitelj ovog peciva. Iz Austrije su se peciva proširila u mnoge druge zemlje i postala popularan izbor za doručak u Europi i šire.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati kajzerice i kako se trebaju čuvati?

Kajzerice su iznimno svestrani i mogu se upotrebljavati na razne načine. Idealne su kao baza za sendviče, kao prilog juhama i salatama ili jednostavno same s malo maslaca i pekmeza. Kako bi kajzerice ostale svježe, treba ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Mogu se i zamrznuti i podgrijati u pećnici kad je to potrebno kako bi se sačuvala njihova hrskava tekstura.


Recepti

Slasni recepti za isprobavanje


Sastojci

Ovo se nalazi u kajzericama

Glavni sastojci kajzerica su brašno (po mogućnosti pšenično), kvasac, voda, mlijeko i sol. Vrlo su popularne i s makom ili sezamom. Nakon što se mijesi i pusti da se digne, tijesto se oblikuje u valjke i prije pečenja reže posebnim žigom ili nožem kako bi dobilo tipičan oblik. Peciva su bogata ugljikohidratima, što ih čini zasitnom opcijom za doručak ili međuobrok.

Hranjive vrijednosti na 100 g
 

Energija: 1209 kJ/286 kcal

Masti: 2,5 g

od kojih višestruko nezasićene masne kiseline: 0,4 g

Ugljikohidrati: 55 g

od kojih šećeri: 1,7 g

Vlakna: 2,3 g

Bjelančevine: 9,3 g

Soli: 1 g