Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Donut: jedinstven oblik i okus

Donuti nisu samo popularna grickalica u SAD-u, već su pronašli brojne obožavatelje diljem svijeta. Slatki prsteni od tijesta prava su poslastica za sladokusce. Bilo da su klasični s glazurom, punjeni ukusnim pekmezom ili ukrašeni šarenim posipima – donuti su uvijek vrijedni grijeha. Ali što se zapravo krije iza donuta? Ovdje možeš saznati sve što te zanima o njihovom porijeklu, različitim vrstama i načinu čuvanja donuta. 

Korisno je znati

Donuti imaju ova posebna svojstva

Detaljan pregled donuta

Donuti su prženo tijesto koje se tradicionalno pravi od dizanog tijesta. Oblikom i veličinom podsjećaju na krafnu ili Berliner. No, prepoznatljivog su okruglog oblika s rupom u sredini, što ih izdvaja od ostalih vrsta peciva. Donuti se mogu ukrašavati raznim glazurama (npr. glazurom od bijelog šećera u prahu), posipima ili nadjevima, što ih čini svestranim i popularnim pecivom.


Porijeklo

Odakle izvorno potječu donuti?

Povijest donuta (u englesom jeziku „doughnut” pri čemu „dough” znači tijesto) seže daleko u prošlost. Izvorno dolaze iz Nizozemske, gdje su bili poznati kao „Olykoeks” (uljane pogače). Njih su u Sjedinjene Države donijeli nizozemski imigranti u 19. stoljeću. Međutim, moderni donut kakav danas poznajemo postao je popularan tek u Sjedinjenim Državama. Legenda kaže da je mornar po imenu Hanson Gregory 1847. izumio rupu u središtu donuta kako bi osigurao da se tijesto ravnomjerno ispeče. Rođen je recept kakav danas poznajemo.


Sezona

Kad je sezona donuta?

Donuti su dostupni tijekom cijele godine. No, posebno su popularni u jesen i zimu, kad se često nude sa sezonskim okusima poput cimeta, jabuke ili bundeve. Donuti su popularna grickalica i u posebnim prilikama kao što su karneval ili Noć vještica.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati donuti i kako se trebaju čuvati?

Donuti su svestrani i mogu se upotrebljavti kao doručak, međuobrok ili desert. Savršeno idu uz šalicu kave ili čaja, a hit su i na zabavama i proslavama. Kako bi donuti ostali svježi, potrebno ih je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Ipak, najbolji su kad se jedu svježe pečeni jer se brzo mogu osušiti. Donuti se po potrebi mogu i zamrznuti i odmrznuti.


Recepti

Slasni recepti za isprobavanje


Sastojci

Ovo se nalazi u donutima

Klasični se donut sastoji od brašna (po mogućnosti pšeničnog), šećera, jaja, mlijeka, maslaca i kvasca. Ovisno o receptu, mogu se dodati i drugi sastojci poput vanilije, cimeta ili muškatnog oraščića. Glazura se često sastoji od šećera u prahu, raznih aroma ili prehrambenih boja. Donuti, kao i druga slatka peciva ili kolači, bogati su kalorijama, masnoćama i šećerom, pa u njima treba uživati ​​umjereno. 

Hranjive vrijednosti na 100 g
 

Energija: 1822 kJ/437 kcal

Masti: 27 g

od kojih zasićene masne kiseline: 14 g

Ugljikohidrati: 38 g

od kojih šećeri: 14 g

Vlakna: 2,6 g

Bjelančevine: 7,9 g

Soli: 1 g