Donut: jedinstven oblik i okus
Donuti nisu samo popularna grickalica u SAD-u, već su pronašli brojne obožavatelje diljem svijeta. Slatki prsteni od tijesta prava su poslastica za sladokusce. Bilo da su klasični s glazurom, punjeni ukusnim pekmezom ili ukrašeni šarenim posipima – donuti su uvijek vrijedni grijeha. Ali što se zapravo krije iza donuta? Ovdje možeš saznati sve što te zanima o njihovom porijeklu, različitim vrstama i načinu čuvanja donuta.
Donuti imaju ova posebna svojstva
Donuti su prženo tijesto koje se tradicionalno pravi od dizanog tijesta. Oblikom i veličinom podsjećaju na krafnu ili Berliner. No, prepoznatljivog su okruglog oblika s rupom u sredini, što ih izdvaja od ostalih vrsta peciva. Donuti se mogu ukrašavati raznim glazurama (npr. glazurom od bijelog šećera u prahu), posipima ili nadjevima, što ih čini svestranim i popularnim pecivom.
Odakle izvorno potječu donuti?
Povijest donuta (u englesom jeziku „doughnut” pri čemu „dough” znači tijesto) seže daleko u prošlost. Izvorno dolaze iz Nizozemske, gdje su bili poznati kao „Olykoeks” (uljane pogače). Njih su u Sjedinjene Države donijeli nizozemski imigranti u 19. stoljeću. Međutim, moderni donut kakav danas poznajemo postao je popularan tek u Sjedinjenim Državama. Legenda kaže da je mornar po imenu Hanson Gregory 1847. izumio rupu u središtu donuta kako bi osigurao da se tijesto ravnomjerno ispeče. Rođen je recept kakav danas poznajemo.
Kad je sezona donuta?
Za što se mogu upotrebljavati donuti i kako se trebaju čuvati?
Donuti su svestrani i mogu se upotrebljavti kao doručak, međuobrok ili desert. Savršeno idu uz šalicu kave ili čaja, a hit su i na zabavama i proslavama. Kako bi donuti ostali svježi, potrebno ih je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Ipak, najbolji su kad se jedu svježe pečeni jer se brzo mogu osušiti. Donuti se po potrebi mogu i zamrznuti i odmrznuti.
Ovo se nalazi u donutima
Klasični se donut sastoji od brašna (po mogućnosti pšeničnog), šećera, jaja, mlijeka, maslaca i kvasca. Ovisno o receptu, mogu se dodati i drugi sastojci poput vanilije, cimeta ili muškatnog oraščića. Glazura se često sastoji od šećera u prahu, raznih aroma ili prehrambenih boja. Donuti, kao i druga slatka peciva ili kolači, bogati su kalorijama, masnoćama i šećerom, pa u njima treba uživati umjereno.
Energija: 1822 kJ/437 kcal
Masti: 27 g
od kojih zasićene masne kiseline: 14 g
Ugljikohidrati: 38 g
od kojih šećeri: 14 g
Vlakna: 2,6 g
Bjelančevine: 7,9 g
Soli: 1 g