Perec: savršena pratnja svakom obroku
Perec je tradicionalno pecivo koje je posebno popularno u južnoj Njemačkoj i Austriji. Odlikuje se karakterističnim oblikom i sjajnom, smeđom koricom koja nastaje umakanjem u otopinu natrijeve lužine. Bilo kao međuobrok između obroka, za doručak ili kao prilog krepkim jelima – perec je svestran i vrlo popularan.
Pereci imaju ova posebna svojstva
Perec ima dugu tradiciju i sastavni je dio švabske, bavarske i austrijske pekarske kulture. Inače, riječ „perec” dolazi od latinske riječi „bracellus” ili „bracchium”, što znači „siromašan”. To se odnosi na oblik pereca koji podsjeća na omotane ruke.
Njegov tipičan oblik sa zaobljenim krakovima i velikim trbuhom nije samo vizualno privlačan, već osigurava i ravnomjernu koru i meku unutrašnjost. Kora se stvara umakanjem sirovog tijesta u otopinu natrijve lužine prije nego što se perec ispeče. Ovaj proces daje perecu prepoznatljiv okus i sjajnu površinu.
Odakle izvorno potječu pereci?
Točno porijeklo pereca nije jasno, ali postoje brojne legende i priče oko njegovog nastanka. Jedna od najpoznatijih legendi kaže da je pekarski šegrt u 15. stoljeću slučajno ispustio komad tijesta u otopinu lužine i svejedno ga ispekao. Rezultat nakon pečenja bio je toliko ukusan da je rođen klasični perec. Danas je popularno pecivo i mnogi ga pekari nude svježeg.
Kad je sezona pereca?
Pereci su dostupni tijekom cijele godine i svakodnevno se peku svježe. Međutim, posebno su popularni u Njemačkoj tijekom sezone Oktoberfesta i drugih tradicionalnih festivala i sajmova.
Zašto se mogu upotrebljavati pereci i kako se trebaju čuvati?
U perecima se može uživati na razne načine. Ukusne su same, namazane maslacem ili kao prilog krepkim jelima poput bijele kobasice ili obatzde. Vrlo su popularni i kao podloga za sendviče prelivene sirom, šunkom ili jajima. Kako bi sačuvali svježinu, perece je najbolje jesti onog dana kada su kupljeni. No, po potrebi se mogu i zamrznuti i ispeći u pećnici.
Ovo se nalazi u perecima
Pereci se sastoje uglavnom od pšeničnog brašna, vode, kvasca, soli i natrijeve lužine. Bogati su ugljikohidratima i sadržavaju malo masti.
Energija: 1186 kJ/281 kcal
Masti: 3,1 g
od kojih zasićene masne kiseline: 0,5 g
od kojih jednostavne nezasićene masne kiseline: 1,8 g
od kojih višestruko nezasićene masne kiseline: 0,9 g
Ugljikohidrati: 51,4 g
od kojih šećeri: 3,1 g
Vlakna: 3,9 g
Bjelančevine: 9,7 g
Soli: 1,67 g