Vegetarijanski i veganski roštilj: ideje za ukusne recepte
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Roštilj bez mesa: koje povrće i voće je najbolje?
- Zamjena za meso i sir: vrijedni proteini s roštilja
- Od burgera do umaka: najukusniji recepti za roštilj
Vegetarijanski i veganski roštilj: jednostavno dobar
Jedete vegetarijansku ili vegansku hranu ili želite razveseliti i mesojede, ali i vegetarijance i vegane na sljedećem roštilju? To je puno lakše nego što mislite. Patlidžani na žaru s feta sirom, punjeni šampinjoni s vrhnjem ili hrskavi halloumi sir s tzatziki umakom – vegetarijanski recepti za roštilj su bogati i izrazito ukusni. Veganski recepti također imaju mnogo toga za ponuditi! Ne samo da postoje raznolike i ukusne alternative mesu s roštilja, već postoje i razni kremasti preljevi, umaci i majoneze bez životinjskih proizvoda koji se mogu vrlo lako pripremiti. Kako biste se dobro pripremili za svoju sljedeću roštiljadu, ovdje ćete pronaći inspiraciju za cijeli niz recepata za roštilj: od grilanog povrća, sira, veganskih ćevapčića i drugih zamjena za meso do umaka, kruha i salate.
Koje povrće i voće je prikladno za roštilj?
Osim kukuruza, u klasike se ubrajaju tikvice i paprike na žaru. Krumpir, slatki krumpir, rajčica, šampinjoni i patlidžan također su popularno povrće za pripremu na roštilju. Međutim, na roštilj možete staviti sve što volite jesti. I to ne samo za prilog, već i za ukusna glavna jela. Avokado, zelene šparoge, bundeva, komorač, mrkva i artičoka također imaju odličan okus kada se pripreme na žaru. A ako dodate i voće, dobit ćete još ekstravagantnija jela: jeste li možda probali ananas na žaru? Ukusne su i banane, lubenice ili nektarine s roštilja!
U nastavku vam donosimo koliko dugo treba peći pojedine vegetarijanske namirnice na roštilju:
- 6 – 8 minuta na izravnoj vatri: patlidžan i tikvica narezani na kriške, paprika narezana na četvrtine i prepolovljena rajčica
- 8 – 10 minuta na izravnoj vatri: šampinjoni u komadu i oguljene šparoge
- 15 – 20 minuta na neizravnoj vatri: klip kukuruza i cijela paprika umotani u listove ili aluminijsku foliju
- 50 – 60 minuta na neizravnoj vatri: krumpir ili slatki krumpir umotan u aluminijsku foliju
Želite isprobati nešto novo? Ovi vegetarijanski i veganski recepti doista donose raznolikost na vaš roštilj. Probajte avokado na žaru s umakom od rajčice, pirjani patlidžan, artičoke na žaru s nadjevom od rajčice i feta sira, radič na žaru s nektarinama ili ražnjiće od tofua i bundeve.
Vegetarijanski proteini s roštilja
Sir je namirnica životinjskog podrijetla, ali ipak vegetarijanska alternativa mesu. Za pripremu na roštilju prikladni su feta sir, halloumi sir i sir za roštilj te tvrdi sir ili drugi čvrsti sirevi od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka. Kako masnoća sa sira ne bi curila kroz rešetku, za tvrde i meke sireve upotrijebite aluminijsku foliju, tavu za roštilj ili vatrostalnu posudu. Ide li i vama voda na usta kada vidite sir koji se topi? U tom slučaju isprobajte naše ukusne recepte sa sirom: halloumi sir na žaru s mrkvom i tikvicama narezanim na trakice i feta sir na žaru u voćnoj kombinaciji – jedan klasičan recept s povrćem i jedan voćni recept s grožđem i malo vina.
Biljni proizvodi kao što su seitan, tofu i tempeh posebno su prikladni kao zamjena za meso za veganski roštilj – primjerice, ako se pripreme u bogatoj marinadi u obliku odreska ili kobasice. Dobra stvar kod tofua i drugih zamjena za meso: osim vrijednih proteina, sadržavaju i ugljikohidrate, a time daju i dobru porciju energije.
Ljubitelji hamburgera uživat će u veganskim burgerima. Uz soju i proizvode na bazi pšeničnih proteina, varijante od jackfruita, gljiva, sjemenki suncokreta, proteina graška ili lupina također su prikladne kao polpete. Ako ste vegan, onda su ovi jednostavni veganski recepti stvoreni za vas. Oni obiluju hrskavim povrćem uz voćnu notu i aromu dima. Curry od jackfruita donosi našem veganskom burgeru od povrća vrhunac okusa. Salata od avokada i nara daje veganskom burgeru od luka poseban štih. Savjet: s domaćim umakom za roštilj usavršit ćete svako jelo.
Začini, mariniraj, prelij umakom: veganski umaci, marinade i kruh
Kupili ste sve s popisa za kupovinu, nasjeckali povrće i zapalili roštilj. Vrijeme je da se pobrinete za začine. Kako bi povrće ostalo sočno i kako ne bi zagorjelo, najbolje ga je prethodno premazati s malo ulja. Zatim ga možete marinirati po ukusu. Za intenzivniju aromu povrće možete nekoliko sati prije pečenja staviti u marinadu od npr. octa, ulja, senfa, meda, češnjaka i začina. Vaše će jelo biti posebno svježe ako mu dodate malo limuna i svježeg začinskog bilja. Dobro je znati: sol sprječava prodiranje aroma i izvlači vodu iz povrća. Stoga je uvijek treba dodati neposredno prije ili čak nakon pečenja na roštilju.
Jedno je sigurno: prilikom roštiljanja ne smijete zanemariti ove dvije komponente: kruh i umaci. Bilo da se radi o kruhu na štapu s planinskim sirom (ili bez njega) i kupinama ili punjenim mini kiflicama, bilo slano ili slatko, začinjeno ili dimljeno – ovi recepti ne bi smjeli nedostajati ni u jednoj veganskoj kuhinji. Naime, veganska remulada, veganski biljni maslac i veganski umak za roštilj brzi su veganski recepti koje lako možete napraviti sami.
Savršene salate za svaki roštilj
I za kraj: što ne smije nedostajati ako pripremate veganski piknik s jelima s roštilja? Salata, naravno. Od zelenih lisnatih salata, salata od povrća ili tjestenine do popularne krumpirove salate – što veći izbor, to bolje. Salata se ne mora poslužiti samo kao prilog, već, barem jednim dijelom, može završiti i na roštilju: Srca zelene salate na žaru s cherry rajčicama i balzamičnim octom i salata od šparoga na žaru s krumpirom i mozzarellom izvrsna su topla alternativa konvencionalnim salatama od tjestenine, krumpira ili lisnatim salatama i nadopunjuju svaku zbirku vegetarijanskih i veganskih recepata za roštilj.
Ako želite napraviti vlastitu salatu, svojoj kreaciji možete dati poseban štih dodavanjem veganskog preljeva. Kao baza prikladna su biljna ulja poput maslinovog ili sezamovog ulja. Uz to dobro odgovara sok limete ili limuna s tahinijem i koncentrirani sok od jabuke, senf ili razno svježe ili sušeno začinsko bilje s balzamičnim ili voćnim octom. Za slatkoću u preljevima i umacima vegetarijanci mogu upotrijebiti med, dok vegani umjesto njega jednostavno upotrebljavaju javorov sirup. I na kraju, nemojte zaboraviti sol i papar.