Recepti za francuska jela: pet ludih recepata za
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Ne morate uvijek odabrati slaninu i luk – ovdje ćete pronaći pet izvanrednih recepata za tartes flambées.
- Također ćete pronaći i osnovni recept za tijesto za tart.
- Od jagoda do čipsa od octa: s ovih pet ludih recepata za tartes flambées možete unijeti raznolikost u kuhinju.
Kako je tarte flambée dobio ime?
Alzaške tartes flambées dolaze iz francuske regije Alsace i njemačkih vinskih regija koje graniče s Francuskom, kao što su Pfalz i Baden. Ovo je jelo dobilo svoje vatreno ime po tome što plamen tijekom pečenja još nije do kraja izgorio. Izvorno je to bio samo dobrodošao nusproizvod pečenja kruha: stavljanjem tankih komadića tijesta u vruću peć na drva mogla se procijeniti njezina temperatura. S vremenom se ovo „probno tijesto” razvilo u omiljeno jelo. Alzaški tartes flambées tradicionalno se poslužuju s mladim odnosno novim vinom uz crème fraîche, slaninu i tanke kolutiće luka koji ovom jelu daju blago slatkasti okus. Međutim, ne treba ga miješati s kolačem od luka koji dolazi iz istog kraja. Iako sadržavaju slične sastojke, alzaški kolač od luka ima koricu i puni se mješavinom luka i jaja.
Tartes flambées: osnovno tijesto
Ako ste u žurbi, možete kupiti gotovo tijesto za tartes flambées ili upotrijebiti gotovo tijesto za pizzu. Recept za osnovno tijesto za tartes flambées također je vrlo brz i jednostavan, jer je riječ o jednostavnom tijestu s kvascem.
Potreban materijal:
- 300 grama brašna
- četvrtina kockice svježeg kvasca
- dva prstohvata šećera
- oko 170 mililitara mlakog mlijeka (ako nemate mlijeka kod kuće ili ste vegan, upotrijebite mlaku vodu)
- malo soli
- četiri žlice maslinovog ulja.
Evo postupka:
- Prosijte brašno zdjelu i u sredini prstima napravite udubinu.
- Dodajte izmrvljeni kvasac, šećer i 50 mililitara mlakog mlijeka.
- Zamijesite tijesto, prekrijte ga i ostavite da se diže na toplom 30 minuta.
- Dodajte 1/2 žličice soli, 4 žlice ulja i preostalo mlijeko.
- Sve umijesite u glatko tijesto i ostavite da se diže još 30 minuta.
- Zatim tijesto podijelite i razvaljajte u dva kruga na površini koja je lagano posuta brašnom.
- Sada se tijesto može nadjenuti i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu.
- Tartes flambées peku se 10 do 15 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
Savjet: ako imate kamen za pizzu, stavite ga u pećnicu kada budete pekli tartes flambées. Time će tijesto biti još hrskavije. Dobra je ideja i nabaviti kalup za tart.
Posebni recepti: reinterpretacija klasičnih recepata
Izvorni crème fraîche, slanina i luk jesu i ostaju nenadmašno ukusni, no postoje mnogi drugi načini za pripremu hrskavih tartes flambées. Danas postoji mnogo varijanti recepta sa sezonskim sastojcima kao što je tart od bundeve ili šparoga ili tart od sira i špinata. No postoje i još neobičniji recepti: od izdašnih, preko veganskih pa sve do slatkih, evo pet recepata za tartes flambées koji nisu samo ekstravagantni, već i jako ukusni.
Varijanta s ribom: tartes flambées s dimljenom pastrvom
Dimljeni losos kao pikantni nadjev vjerojatno je već poznat nekim ljubiteljima tartes flambées, no izvrstan je sastojak i pastrva. Zbog svoje slanosti, plodovi mora dobra su alternativa pršutu. Isprobajte ukusnu kombinaciju škampi i račića s češnjakom.
Slatko-slana verzija: tartes flambées s malinom
Ako se ne možete odlučiti između slanih i slatkih opcija, isprobajte ovaj vegetarijanski recept koji spaja slano i slatko. Njegova posebnost nije samo tijesto pripremljeno s mlaćenicom, nego i kombinacija kupina s vrlo klasičnim sastojcima poput crème fraîche i ljutike.
Dašak Britanije: tartes flambées sa šparogama i čipsom od octa
Zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj svestranosti, tartes flambées osiguravaju užitak tijekom cijele godine. U ovom se receptu izvrsno kombiniraju sa sezonskim povrćem među kojim se ističe šparoga. Pšenični griz u tijestu, artičoke i mozzarella daju im mediteranski okus, a posebnu hrskavost osigurava čips od octa. Intenzivni umak od kiselog vrhnja s gorgonzolom pritom se izvrsno slaže s kiselim čipsom.
Kreativni ljetni desert: tartes flambées s jagodama
Ova voćna varijanta nadmašuje sve slane jer se njezino tijesto priprema sa šećerom i bez kvasca. Umjesto crème fraîche, tarte flambée u ovom se receptu premazuje svježim sirom. Još jedna posebnost pripreme ovog recepta jest što se tijesto ovdje peče bez svih sastojaka. Svježe jagode tek nakon pečenja dolaze na svoju hrskavu podlogu. Savjet: ako nije sezona bobičastog voća, možete pokušati i s drugim voćem pa pripremiti npr. tartes flambées od krušaka ili jabuka. Također umjesto voćnog tarta možete isprobati čokoladni tart ili čak tart tortu.
Pravo šarenilo okusa i boja: tartes flambées s ciklom
Ovaj vegetarijanski tarte flambée ružičaste boje pravi je raj za oči jer njegov nadjev očarava i mami različitim nijansama crvene boje. Ovdje se kuhana cikla pojavljuje u dobitnoj kombinaciji: kozji sir s medom i majčinom dušicom.