Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Branje gljiva: ove su vrste jestive

Branje gljiva savršen je način da spojite ugodno s korisnim. Naime, u najboljem ćete slučaju kući donijeti bogat ulov. Ovdje ćete saznati kada niču prve gljive i prema kojim ih obilježjima možete prepoznati u šumi ili na livadi.

Nekoliko vrganja u okrugloj košari iz ptičje perspektive na šumskom tlu. Djelomično se vide ruka, deka i boca.
© Manu Prats/Stocksy – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Od lisičica preko shiitake gljiva do velikih gnojištarki: dajemo vam kratak pregled najpopularnijih jestivih gljiva
  • Saznajte važne informacije o posebnostima različitih vrsta i pravilnom branju gljiva te pogledajte slike gljiva
  • Gljive su nevjerojatno svestrane kad je riječ o primjeni u kuhinji: ovdje ćete pronaći sjajne recepte za gljive i savjete za pripremu gljiva
Sezona gljiva

Koje je najbolje vrijeme za branje gljiva?

Mnogi od nas jedva čekaju proljeće i ljeto kako bismo otišli u prirodu. Upravo u to doba godine beru se i gljive. U pravilu ih se isplati tražiti od travnja do rujna. U proljeće niču smrčci i vrganji, a u ljetnim mjesecima možete pronaći lisičice, kostanjevke, šampinjone i druge popularne jestive gljive. Postoje mnoga dobra mjesta za branje jer različite gljive rastu u različitim uvjetima. Neke jestive gljive ulaze u simbiozu s biljkama, odnosno međusobno se dopunjuju te se stoga uvijek nalaze u blizini tih biljaka (najčešće je riječ o određenim vrstama drveća).


Raznovrsnost

Branje gljiva: raznovrsna ponuda iz šume

Vrganji, lisičice i šampinjoni najpoznatije su vrste jestivih gljiva. No uputite li se u šumu, možete pronaći i druge jestive vrste koje se savršeno uklapaju u umake, juhe ili pesto. Određivanje gljiva i razlikovanje otrovnih od jestivih gljiva nije tako teško ako se odlučite za branje karakterističnih vrsta. Od lisičica do kostanjevki: ovdje ćete pronaći popis jestivih gljiva koje možete lako prepoznati i koje su jednostavno ukusne. Savjet: ako nemate puno iskustva u branju gljiva, na internetu se informirajte o tome gdje se nalazi najbliže mjesto na kojem vam stručnjaci mogu pomoći u određivanju vrsta koje ste ubrali.

Vrganj je plemeniti klasik

Dva vrganja na šumskom tlu.
© Digitalpress – stock.adobe.com Debeli gomoljasti stručak bijele boje i najčešće smeđi klobuk: vrganj se smatra klasikom među jestivim gljivama.

Vrganj pripada porodici vrganjevki i poznat je po svom tvrdom mesu. Postoji sedam jestivih vrsta ove gljive. Najuočljivije obilježje vrganja njegov je debeli gomoljasti stručak bijele boje i najčešće smeđi klobuk. U Europi su najzastupljeniji pravi, borov i raspucali vrganj te hajdinski vrganj koji je zbog svojeg tamnog klobuka poznat i kao crni vrganj. Vrganji imaju blag okus te su ukusni kad se ispeku ili isprže, ali i sirovi. Narezan na tanke ploške dobro se uklapa u salate.  

Žuta eksplozija okusa: lisičica

Dvije velike lisičice na šumskom tlu obraslom mahovinom.
© Susie Hedberg – stock.adobe.com Jestivo je svih 18 podvrsta: lisičica je svestrana delikatesa.

Njezin oblik lijevka, žuta do narančasta boja i jedinstven okus čine lisičicu pravom poslasticom. Stručak može biti deblji ili tanji, a prema klobuku se javljaju tanka rebra. Kad u šumi naiđete na jednu lisičicu, velika je vjerojatnost da ćete ih u blizini pronaći još, ponekad i u velikim količinama ako ih netko drugi nije već pronašao. Naime, ta vrsta obično niče u skupinama. Boja, ali i miris i okus podsjećaju na jaja u kombinaciji sa zemljastom, šumastom notom pa se ta gljiva stoga odlično slaže s divljači. 

Suncobran pun okusa: sunčanica

Velika sunčanica na livadi.
© joost lagerweij/EyeEm – stock.adobe.com Sunčanica se zbog svojeg izgleda naziva i suncobranom.

Sunčanica je vrsta srodna šampinjonu. Njezin klobuk velikog je promjera te se tijekom njezina života potpuno otvara poput suncobrana. Karakteristično obilježje: mekani prsten otprilike na sredini stručka. Starije primjerke prepoznat ćete po tome što su već pomalo krhki. Iako su i dalje jestivi, više nisu ukusni pa ih radije ostavite. Sunčanicu možete ispeći poput pljeskavice i upotrijebiti kao zamjenu za meso u hamburgeru.

   

Lijep klobuk: kostanjevka

Dvije kostanjevke na šumskoj čistini.
© Eileen Kumpf – stock.adobe.com Kostanjevke su vrlo popularne među beračima gljiva.

Postoji nekoliko vrsta vrganjevki koje stručnjaci rado donose kući. Prilikom branja obratite pozornost na klobuk: kostanjevke imaju klobuk u obliku pravilne polukugle čija je površina kestenjasto smeđe boje. Donju stranu čine gusto raspoređene žućkaste cjevčice. Savjet: pritisnete li cjevčice lagano prstom, poprimit će plavkastu boju. Riječ je o mesnatoj gljivi koja je jednostavna za pripremu.

   

Najbolji prijatelj bora: rujnica

Četvrtasti spremnik od svijetlog drva napunjen rujnicama i mahovinom iz ptičje perspektive na plavoj podlozi.
© LariBat – stock.adobe.com Rujnica je posebno ukusna ako je zapečete i stavite na krišku kruha s maslacem i malo mladog luka.

Klobuk rujnice ravnomjerno je okrugao, ima pravilne krugove i narančaste je boje. Uvijek raste u blizini borova jer je s njima u simbiozi. Napomena: nemojte se zabrinuti kad vam mokraća poprimi crvenkastu boju nakon konzumacije rujnice. Riječ je o uobičajenoj i bezopasnoj nuspojavi. Ne jedite ovu gljivu sirovu jer može izazvati mučninu. Međutim, vrlo je ukusna i lagana kad se isprži.

   

Poljske pečurke rastu u zelenilu

Veliki bijeli šampinjon na livadi.
© PHILETDOM – stock.adobe.com Poljske pečurke najčešće rastu na slabo gnojenim livadama, šumskim čistinama, u dvorištima i parkovima.

Načelno ni u okusu ni u izgledu ne postoje velike razlike između poljskih pečurki koje rastu u prirodi i šampinjona iz trgovine, samo što su pečurke često znatno veće te su listići mlađih primjeraka crvenkasti, a ne tamni kao na šampinjonima koje redovito kupujemo. Te jestive gljive posebno se često mogu pronaći na slabo gnojenim livadama, šumskim čistinama, u dvorištima i parkovima.

   

Brezov djed ima bijelo-crni stručak poput breze

Veliki brezov djed s debelim crno-bijelim stručkom na šumskom tlu prekrivenom lišćem.
© KlausDieter – stock.adobe.com Klobuk brezova djeda svjetlosmeđe je boje te je polukuglastog oblika dok god je gljiva mlada, no s vremenom se spljošti.

Brezov djed pripada porodici vrganjevki, a naziva se i pravi djed, dedek, obični hrapavac itd. Klobuk mu je svjetlosmeđe boje i polukuglastog je oblika dok god je gljiva mlada, no s vremenom se spljošti. Kao što je vidljivo iz naziva, brezov djed niče u blizini breza jer živi u simbiozi s tim drvećem. Stručak ove jestive gljive i izgledom podsjeća na brezinu koru sa svojom bijelom bojom i crnim ljuskicama.  Nemojte se začuditi kad njegovo tvrdo meso potamni tijekom kuhanja. To nema nikakvog utjecaja na okus.

   

Velika gnojištarka je šparoga među gljivama

Mlada velika gnojištarka na travnjaku.
© Chamois huntress – stock.adobe.com Svojim oblikom podsjeća na šparogu: velika gnojištarka.

Velika gnojištarka izgledom podsjeća na šparogu. Duguljastog je oblika i ima vanjske ljuske, a pripada porodici pečurki. Ova je gljiva ukusna samo dok je mlada. Tijekom starenja potamni i počne ispuštati crnu tekućinu. Berite samo mlade primjerke valjkastog oblika. Starije gljive, koje se s vremenom prošire i potamne, odnosno počnu „kapati”, nisu otrovne, no nisu više ni ukusne.

   

Pravi smrčak pronaći će samo pravi znalci

Pravi smrčak na vlažnom šumskom tlu.
© thomaseder – stock.adobe.com Gljiva za prave srećkoviće: pravi smrčak posebno je skupa vrsta.

Pronađete li ovu gljivu, pravi ste srećković. Pravi smrčak najskuplja je vrsta smrčka i često se prodaje u sušenom ili ukiseljenom obliku. Naime, riječ je o rijetkoj gljivi koju je teško pronaći. U nekim su zemljama smrčci zaštićeni te se stoga smiju brati samo u malim količinama za vlastite potrebe. Prepoznati ih možete po jedinstvenom bezobličnom klobuku koji svojom strukturom podsjeća na spužvu. Smrčci su posebno popularni u obliku finih umaka uz srednje pečeni juneći ili svinjski file.


Recepti

Recepti za gljive: mogućnosti su brojne

Kad se nakon uspješne berbe vratite kući s punom košarom, postavlja se pitanje kako napraviti ukusno jelo od ubranih gljiva. Klasičan je recept umak od gljiva i vrhnja koji možete pripremiti od gotovo svih vrsta jestivih gljiva i jesti s knedlama, krumpirom ili tjesteninom.  Gljive se također često upotrebljavaju u rižotu, na pizzi te u raviolima ili lazanjama. Budući da su čvrste i intenzivna okusa, u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji često služe kao zamjena za meso. Primjerice, ljubitelji vegetarijanskih odrezaka mogu upotrijebiti jestive gljive. U pripremi pečenih gljiva posebno su popularne gljive šampinjoni i vrganji, koji se poput mesa u bečkom odresku paniraju i zatim prže u vrućem ulju. I sunčanice i velike gnojištarke savršene su za prženje. Uz to sjajno idu kiselkasti umaci, kreme i preljevi kao što su remulada, tartar ili zeleni umak.