Kruščići s čokoladom: slatki užitak
Kruščići s čokoladom popularna su poslastica prikladna za doručak, ali i međuobrok između obroka. Ovi mali slatki kruščići punjeni su komadićima čokolade i nude savršenu kombinaciju mekog tijesta i čokolade koja se topi.
Kruščići s čokladom imaju ova posebna svojstva
Kruščići s čokoladom popularno su pecivo u mnogim zemljama. Sastoje se od slatkog dizanog tijesta punjenog komadićima čokolade. Kruščići su posebno omiljeni kod djece, ali ih kao slatku napast cijene i odrasli. Kruščiće s čokoladom možeš jesti same ili namazane maslacem i pekmezom.
Odakle izvorno potječu kruščići s čokladom?
Točno porijeklo mekih kruščića s komadićima čokolade – poznatih i kao kruščići s maslacem i čokoladom – nije jasno, ali uobičajeni su u mnogim europskim zemljama i postoji mnogo sjajnih recepata. U Francuskoj su poznati kao „Pain au Chocolat” i jedno su od klasičnih peciva. Specijalitet je i sastavni dio jelovnika za doručak u Njemačkoj i drugim zemljama.
Za što se mogu upotrebljavati kruščići s čokladom i kako se trebaju čuvati?
U slasnim kruščićima možeš uživati na različite načine. Najukusnije su svježe izvađena iz pećnice, ali se po potrebi mogu i zamrznuti i peći. Kako bi kruščići s čokladom ostali svježi, treba ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Tako ostaju mekani i ukusni nekoliko dana. Ako želiš sam ispeći kruščiće s čokoladom, tijesto može varirati po želji i možeš dodati npr. integralno brašno ili dodatne sastojke poput orašastih plodova.
Ovo se nalazi u kruščićima s čokladom
Kruščići s čokladom uglavnom se prave od pšeničnog brašna, šećera, maslaca, kvasca i komadića čokolade. Ovisno o receptu mogu se dodati i mlijeko, jaja i vanilin šećer. U tijesto treba dodati i prstohvat soli. Čokoladni komadići daju tijestu karakterističan sladak okus i meku teksturu. Kruščići s čokladom sadržavaju ugljikohidrate, masti i bjelančevine, iako je udio šećera i masti relativno visok zbog čokolade i maslaca.
Energija: 1839 kJ/439 kcal
Masti: 23 g
od kojih višestruko nezasićene masne kiseline: 14 g
Ugljikohidrati: 50 g
od kojih šećeri: 16 g
Vlakna: 2,5 g
Bjelančevine: 7,7 g
Soli: 0,98 g