Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sir s gljivama: pikantni užitak

Sir s gljivama iznimno je popularan i ubraja se u vrste polutvrdih sorti sira u listićima. Među najpoznatije sorte s gljivama ubrajaju se francuski sir Roquefort i talijanski sir gorgonzola. 

Dobro je znati

Sir s gljivama ima ova posebna svojstva

Svježi sir s gljivama u detaljnom prikazu

Plemeniti sir od gljiva nastaje kultiviranom plemenitom plijesni koja se ubrizgava u nedovršeni sir. U ovomu slučaju pojam „plijesan” nema negativne konotacije, već se, naprotiv, smatra delikatesom. Dotična sorta plijesni određuje okus i izgled sira. Pri tome se razlikuje između takozvane unutarnje plijesni u štruci sira te vanjske plijesni na korici sira. Ova uzgojena plijesan potpuno je probavljiva u ljudskom organizmu.

Sir s gljivama polutvrdi je sir u listićima. To znači da ima mekanu i podatnu konzistenciju, no koja se svejedno može dobro rezati. Različite sorte sira s gljivama odlikuju se vrlo intenzivnim i pikantnim okusom. Stoga je ova vrsta sira iznimno popularna.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir s gljivama?

Sorte sira s gljivama su sir s plavom plijesni, sir s bijelom plijesni i sir od crvene kulture. Sir s plavom plijesni upotpunjava se plavim ili pak zelenkastim kulturama. Probada se šupljim iglama, kroz koje kisik dospijeva u unutrašnjost, zahvaljujući čemu se plava plijesan može razmnožavati. Njegovo vrijeme dozrijevanja traje od tri do šest mjeseci. Najpoznatiji njemački sir s plavom plijesni je Bavaria Blu. Brojne sorte sira s plavom plijesni potječu iz Francuske: na primjer, Bleu d’Auvergne, Roquefort ili pak Saint Agur. Poznat je i talijanski sir Gorgonzola. Iz Švicarske potječe sir Blaue Geiss, a najpoznatiji danski sir s plavom plijesni zove se Danablu. Dodatne varijacije potječu iz Engleske, Češke Republike, Španjolske, Švedske, Finske i Irske.


Sezona

Kada je sezona sira s gljivama?

Sir s gljivama dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati sir s gljivama i kako se treba čuvati?

Svježi sir s gljivama u detaljnom prikazu

Sir s gljivama predviđen je za uživanje ne samo u čistom obliku, već i kao dodatak pikantnim umacima, kao punjenje za pečenje ili sastojak za ukusne salate. Sir s gljivama ne smije se čuvati na suviše toplom mjestu. Preporučuje se čuvati ga u hladnjaku. Međutim, morao bi se izvaditi pola sata prije konzumacije kako bi se njegov okus mogao u cijelosti razviti.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru s gljivama

Sir s gljivama sadrži vrijedne vitamine i minerale: među njih ubrajaju se vitamin A, vitamin B1, B2, B6 i vitamin E, baš kao i kalcij, željezo, kalij, magnezij, natrij i fosfor.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 355 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 21,1 g

Masti: 29,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 290 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,5 mg

Vitamin B6: 0,18 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 526 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 128 mg

Magnezij: 39 mg

Natrij: 800 mg