Pizza sa šunkom: talijanski klasik
Talijanski recepti uvijek su hit. Isto vrijedi i za pizzu sa šunkom. Klasik je talijanske kuhinje i vrlo je popularan u svijetu. Malo sastojaka za maksimalan užitak.
Pizza sa šunkom ima ova posebne svojstva
Sa svojom prhkom podlogom od dizanog tijesta, pikantnim umakom od rajčice, izdašnom porcijom otopljene mozzarelle i pikantnim kriškama šunke, pizza sa šunkom prava je zvijezda za sve ljubitelje pizze. Recept za pizzu sa šunkom jedan je od najpopularnijih i nudi se u gotovo svakoj pizzeriji. Kombinacija pikantne šunke i klasične Pizze Margherita jednostavna je za pripremu, a opet tako ukusna. Šunka pizzi daje pikantnu notu koja savršeno pristaje uz pikantni umak od rajčice i mozzarellu. Ovisno o regiji i preferencijama, šunka se može rezati na različite debljine i biti više ili manje začinjena.
Odakle izvorno dolazi pizza sa šunkom?
Porijeklo pizze seže u Italiju, točnije u Napulj, gdje je u 19. stoljeću osmišljen originalni recept za Pizzu Margheritu. Napuljske rajčice poznate su po slatkom okusu i čvrstoj, mesnatoj teksturi, što ih čini idealnim za izradu umaka i preljeva za Pizzu Margheritu.
Pizza sa šunkom kasnije se razvila kao varijanta ove klasične pizze. Sama šunka ima dugu tradiciju u proizvodnji talijanskih kobasica i radi se od svinjetine, soli, začina i ponekad češnjaka.
Za što sve može poslužiti pizza sa šunkom i kako se čuva?
U klasičnoj pizzi sa šunkom možete uživati na različite načine. Najukusnije je svježe izvađena iz pećnice, ali se može jesti i hladna ili podgrijana. Smrznutu pizzu sa šunkom čuvajte u zamrzivaču i pripremite prema uputama na ambalaži. Svježe kriške pizze mogu se čuvati u hladnjaku i pojesti u roku od jednog do dva dana. Kako bi pizza ponovno postala hrskava, možete ju podgrijati u pećnici ili na tavi.
Ovo se nalazi u pizzi sa šunkom
Glavni sastojci pizze sa šunkom su tijesto za pizzu, umak od rajčice, sir i šunka. Tijesto obično sadrži pšenično brašno, vodu, svježi kvasac, sol i malo ulja. Umak od rajčice se pravi od pasirane rajčice, soli, šećera i začina poput origana i bosiljka. Sir je obično mozzarella, koja je poznata po dobroj topljivosti i sadržava puno bjelančevina. Šunka je bogata mastima i sastoji se od svinjetine, soli, začina i ponekad češnjaka.
Bogata nutritivnim vrijednostima, pizza sa šunkom nije samo kulinarski klasik, već i dio talijanske prehrambene kulture koja je cijenjena u cijelom svijetu. Bilo domaća ili kupljena – uvijek je užitak i vrhunac na svakom blagovaonskom stolu.
Energija: 1317 kJ/315 kcal
Masti: 15 g
od kojih zasićene masne kiseline: 4,3 g
Ugljikohidrati: 34 g
od kojih šećeri: 4,6 g
Vlakna: 2,3 g
Bjelančevine: 11 g
Soli: 1,3 g