Pravilno zamrzavanje povrća
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Uživajte cijelu godinu i bacajte manje hrane: isplati se posegnuti za vrećicom za zamrzavanje.
- Blanširanje, kuhanje ili jednostavno zamrzavanje sirovog povrća? Ovdje ćete saznati koji je način pripreme najprikladniji za koju vrstu povrća.
- Ovdje ćete pronaći upute o tome kako zamrznuti šparoge, tikvice i sl., a uključeni su i korisni savjeti i recepti.
Dobri razlozi za zamrzavanje
Zamrzavanje povrća isplativo je iz više razloga. Određene vrste imaju kratak rok trajanja, a sezonsko povrće dostupno je samo nekoliko mjeseci u godini. Primjerice, zelene i bijele šparoge dostupne su samo od travnja do srpnja. Ovo povrće sadržava kalij, folnu kiselinu i druge vitamine B skupine koji su našem metabolizmu potrebni za rad. Naravno, postoji mnogo drugih vrsta povrća koje će vam osigurati sve potrebne hranjive tvari. Za velike ljubitelje šparoga isplati se na vrijeme zamrznuti šparoge da bi ih mogli pripremati i uživati u njima i izvan sezone. Još jedna prednost zamrzavanja: njime se zadržava veliki dio vitamina i minerala. Povrće se uglavnom sastoji od vode. Intenzivna hladnoća zamrzava vodu između stanica i stvara kristale leda. Time se zaustavljaju ili usporavaju određeni kemijski i fizikalni procesi. Bakterije, gljivice i druge štetne klice znatno se manje razmnožavaju. Zato bi idealna temperatura u vašem zamrzivaču trebala biti –18 °C. Na ovim temperaturama povrće će se dugo održati. Zamrzavanjem također možete smanjiti bacanje hrane. Ovo je osobito korisno za sezonsko povrće ili kada je urod iz vlastitog vrta posebno bogat i ne stižete ga iskoristiti u cijelosti.
Blanširanje, kuhanje ili jednostavno zamrzavanje sirovog povrća: kako zamrznuti različite vrste povrća
Optimalni oblik prerade ovisi o strukturi pojedine vrste povrća. Inače, blanširanje znači da oguljeno, porcionirano povrće prelijete kipućom vodom, a zatim ga uronite u ledenu vodu. Precizne upute možete pronaći ovdje. U nastavku možete saznati koje vrste povrća treba zamrznuti sirove, a koje blanširane ili kuhane.
Pazite, ovo povrće nije prikladno za zamrzavanje
Nije svako povrće prikladno za porcionirano smrzavanje. Neke vrste uslijed jakog hlađenja gube strukturu i postaju kašaste ili vodenaste. Rajčice, luk, avokado, krastavci, rotkvice i zelena salata nisu prikladni za zamrzavanje. Oni su najukusniji kada su svježe pripremljeni! Savjet: možete zamrznuti nasjeckani luk ili narezanu papriku, ali oni su prikladni samo za kuhanje u umacima ili juhama jer smrzavanjem gube hrskavost i time se uništava njihova stanična struktura. Mogu se samo dodati u tekućinu, a ne peći, jer su previše vodenasti za prženje.
Ispravno zamrzavanje: detaljne upute za pripremu šparoga i tikvica
Općenito, postoje određena pravila za zamrzavanje povrća kojima se postižu najbolji mogući rezultati:
- Uvijek upotrebljavajte vrećice za zamrzavanje ili posude prikladne za zamrzavanje. One moraju biti hermetički zatvorene da bi se spriječilo nastajanje bijelih tragova zamrzavanja.
- Svježu hranu pripremite za zamrzavanje odmah nakon branja ili kupnje.
- Ostavite blanširano povrće da se ohladi prije brzog zamrzavanja i osušite ga.
- Najbolje je označiti i datirati smrznutu hranu.
Sljedeća dva primjera pokazuju vam kako postupiti pri zamrzavanju povrća.
Kako zamrznuti šparoge:
- Operite i osušite šparoge.
- Odrežite drvenaste krajeve.
- Bijele šparoge ogulite (zelene ostavite neoguljene).
- Spakirajte ih u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje.
- Posudu ili vrećicu dobro zatvorite i stavite u škrinju!
Kako zamrznuti tikvice
- Operite i osušite tikvice te ih sitno nasjeckajte.
- Stavite komadiće tikvice u sito.
- Pospite ih solju, promiješajte i ostavite da odstoje pet minuta.
- Ocijedite tekućinu – time će tikvice ostati hrskave kada se zamrznu.
- Stavite ih u vrećicu ili posudu i zatim u škrinju!
Naravno, možete zamrznuti i kuhano povrće kao i kompletna jela koja pripremate od povrća. Za to su savršene juhe, variva, curry ili lazanje od povrća – recepte možete pronaći ovdje.
Najbolji recepti sa smrznutim povrćem
Postoji zaista mnogo recepata sa smrznutim povrćem i zamrznutim proizvodima općenito. Odmrznute tikvice, primjerice, izvrsno idu uz ratatouille, a od smrznutih gljiva možete u tren oka pripremiti umak od gljiva. Tražite li recepte za svoje zamrznuto povrće? Ovdje možete pronaći inspiraciju za ukusna jela sa šparogama, gljivama, grahom ili kupusom iz zamrzivača.
Odmrzavanje smrznutog povrća: na što treba paziti
Bilo da se radi o sirovim gljivama ili kuhanim tikvicama, blanširanom grahu ili kuhanoj bundevi – kao što vidite, odmrznuto povrće može se upotrijebiti na razne načine u kuhinji. Ovisno o jelu, postoje dva načina pravilnog odmrzavanja. Ako je vaše povrće dio toplog jela, najbolji način da ga odmrznete je sljedeći: Da bi vaše smrznuto povrće ostalo što hrskavije nakon odmrzavanja, dodajte ga izravno u lonac ili tavu i izbjegavajte odmrzavanje na sobnoj temperaturi. Možete ga odmrznuti i u mikrovalnoj pećnici ako vam nije previše stalo do konzistencije nakon zagrijavanja. Naime, povrće na taj način postaje kašasto i prikladno je samo za umake ili juhe, gdje se ionako pasira. Ako povrće namjeravate pripremati sirovo ili barem tako da ostane vrlo hrskavo u salati, potrebno vam je više vremena. U ovom je slučaju bolje povrće staviti u posudu i ostaviti da se nekoliko sati polako odmrzava u hladnjaku.